Търсене

Начало Оживление Георги Димитров – един „почетен генерал“ и правнук на убит на Шипка опълченец
Георги Димитров – един „почетен генерал“ и правнук на убит на Шипка опълченец
07 April 2017

С голямо уважение и симпатии пиша за две категории мои съграждани - „пъстрите камъчета“, които отличават Разград от статуса на безцветен провинциален градец, и тези, които по моя аршин и доста субективно, разбира се, влизат в графата на почетните и заслужили граждани.


07_04_2017_georgi_dimitrov_3.jpgНякои от тези персони с нестандартния си живот, съдба и философия се препокриват и в двете категории. Такъв е за мен Георги Димитров, шефът на разградската охранителна фирма „Нерон“, чието име, бързам да кажа, не е свързано с жестокия римски император, екзекуторът на християните в Римската империя.

Георги е роден на 8 април 1949 година в село Острово, а прадядо му Никола е убит като опълченец на Шипка по време на Руско-турската, освободителна за България, война. В това родство вероятно е коренът на на последователния патриотизъм на неговия правнук, който е един от основателите на ПП „Атака“ през 1993 г., неин ръководител в региона, бивш общински съветник.

На последните парламентарни избори Георги Димитров бе втори в листата на коалиция „Обединени патриоти“ в района.

07_04_2017_georgi_dimitrov_2.jpgИ тук вече става интересно, защото в агитационните материали бе представен като: „Георги Димитров Георгиев, генерал-майор на Международна академия командоси“. Това изостри любопитството на съгражданите му и най-вече на колегите му от спортните среди, които го познаваме от половин век. /Б.а. Уточняваме все пак, че не става дума за генералско звание от армията или МВР, а за звание, което се присъжда от споменатата Академия и от сдружението на бивши служители от сигурността, оглавявано от Ю.Абаджиев/. Ето един кратък разказ на самия Георги Димитров за житието и битието му.

„От ученик се занимавам със спорт. Като колоездач във времето, когато Разград беше водещ в България в този спорт, под ръководството на заслужилия треньор Васил Ставрев, станах „майстор на спорта“ и състезател в младежките и мъжки национални отбори с многократни международни участия.

07_04_2017_georgi_dimitrov_1.jpgВероятно съм рекордьор и по завършени техникуми в Разград – Селскостопанския, Механото и Икономическия. Воден спасител съм към БЧК.

Като треньор в ССУ „Хан Аспарух“ и в националния юношески тим по колоездене завърших треньорска школа към ВИФ по този спорт, а по-късно школа и към НСА и за инструктор по бойни изкуства. От 1985 до 1990 г. бях инструктор по бойни приложни техники в МВР -Разград.

След 1990 година се отдадох напълно на усъвършенстването си в бойните спортове. Участвах в национални курсове и семинари и имам „черен колан“. Участвал съм в подготовката на избраниците военни за Камбоджа.

От 1994 година създадох охранителната фирма „Нерон“, като първата буква от думата е на опълченеца дядо Никола. Първоначално във фирмата бяхме 8 човека, а сега сме около 60. Ползваме се с доверие и сме прецизни в дейността си. Участваме с успех на държавни и международни състезания /световното първенство по антитероризъм – Ялта, 2014/. На базата на дългогодишната ми работа като инструктор и съдия по антитероризъм съм удостоен с въпросното почетно звание „генерал“ от .

Много - от любопитни по-любопитни, сблъсъци съм имал в практиката си с нарушители на закона. Един от тях, със закопчаното циганче в центъра на Разград, възбуди полемика на национално ниво. Колеги и граждани ме защитиха, както и тогавашното ръководство на МВР – секретарят Бойко Борисов и генерал Василев /на снимката/.

За съжаление в младите днес няма самодисциплина. Виждам ученички да пушат безцеремонно пред учителите. И не само това...Та даже и нарушителите на закона станаха по-нагли. И докога? Това е нещо, което много ме тревожи. Лошо е, че обществеността се обезверява и става по-инертна“.


Записа Росен ЛИЦОВ


Картата с „генерал-майорското“ звание

Като треньор по карате преди години

С Бойко Борисов по времето, когато той беше главен секретар на МВР