shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Шеф Манчев разкри кулинарните си тайни пред разградски ученици
07 April 2017

Салата „Капрезе“ с пресен босилек и сос песто, свинско бонфиле и шоколадово суфле приготви професионалният готвач шеф Иван Манчев заедно с ученици от ОУ „Никола Икономов“ в Разград. Известният ресторантьор влезе в ролята на учител по готварство и разкри малка част от кулинарните си тайни в час по „Домашна техника и икономика“.


07_04_2017_manchev_2.jpg

07_04_2017_manchev_1.jpgТой представи тънкостите в съставянето на бързо и вкусно обедно меню пред децата от 6 „б“ клас, които участваха активно в приготвянето на салатата, основното ястие и десерта. Топготвачът показа пред малките ентусиасти на каква дебелина се режат доматите за класическата италианска салата, как се обработва филето от свинско месо и по какъв начин се разтапя шоколадът за десерта.

Директорът на училището Виктория Георгиева също се включи в демонстрацията в частта с приготвянето на картофеното пюре към основното ястие.

В края на часа малките готвачи с нетърпение дегустираха кулинарните шедьоври.

Накрая шеф Манчев раздава автографи и се снима с възпитаниците на разградското училище.

07_04_2017_manchev_3.jpg07_04_2017_manchev_4.jpg

Преди да покаже уменията си в кухнята изтъкнатият майстор готвач посети ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, където го чакаше отрупана маса с ястия, печива и сладкиши, приготвени от учителките от гимназията. Той оцени вкусовите качества на редица кулинарни изкушения – боб, картофени кюфтета, сарми, качамак, пълнена зелка със свинско месо и леща, баница, питка, кекс, печени ябълки, бисквитена торта и чийзкейк. Шеф Манчев връчи на преподавателките сертификати за майсторство, които удостоверяват техните умения в кухнята.

Популярният ресторантьор и телевизионен водещ се срещна с ученици от Езиковата гимназия, пред които изнесе лекции, посветени на здравословното хранене и приготвянето на храната като изкуство. В началото на една от беседите с момичета и момчета от деветите класове той разказа, че страстта си към готварската професия е наследил от своя баща. Завършил е Техникум по обществено хранене в Банкя, след което е придобил специалностите „Туризъм“ в Българо-датския колеж и „Търговия и маркетинг“ в Техническия университет в Габрово.

Специализирал е в Германия и Швейцария, където се е научил на стройна организация на работа, дисциплина и отговорност – качества, които са допринесли за професионалната му реализация. Десет години е работил в ресторанта на хотел „Кемпински“ в София, където е имал честта да готви за двама президенти – Бил Клинтън и Владимир Путин. Мечтаел е да започне частен бизнес и преди 14 години е направил крачка в тази посока.

„Първият ми ресторант беше само с девет маси и се разрасна постепенно зала по зала. Много е важно човек да оценява реалистично своето ниво и шансовете си за успех, без да се надценява и изхвърля. По тази причина много инвестиционни проекти се провалиха, а ние се задържахме на пазара, заради премерените си амбиции, съобразени с нашия потенциал и възможности“, заяви шеф Манчев.

Той разказа подробности за опита си в телевизията и в частност за предаването „Кошмари в кухнята“. Според наблюденията му, 70 на сто от ресторантите, посетени от екипа, успяват да задържат нивото, но останалите 30 процента се връщат в изходна позиция и не се развиват. Една от най-честите грешки, която допускат собствениците е, че се опитват да задоволят изцяло претенциите на клиента, затова хладилниците в заведенията са пълни с полуфабрикати. Според шеф Манчев, за да се подобри качеството на предлаганата храна, е необходима инвестиция в кухнята, която да отговаря на менюто, а не в интериора на салона, както правят голяма част от ресторантьорите.

Известният готвач изтъкна, че ключът към успеха може да се обобщи с максимата „За да получиш, трябва да дадеш“, която дава своите плодове както в житейски, така и в професионален план. Затова посъветва младите хора да се възползват максимално от времето, прекарано в училище, за да учат чужди езици, да обогатяват общата си култура и да надграждат себе си.

„На 120 процента всичко зависи от вас и колкото повече влагате в себе си и се усъвършенствате, толкова повече ще получите в бъдеще“, допълни изтъкнатият кулинар.

Антония КИРИЛОВА