Търсене

Начало История Още нещо за старите разградски училища, едно от които скоро изгоря
Още нещо за старите разградски училища, едно от които скоро изгоря
10 April 2017

Преди седмица „Екип 7“ публикува репортаж за пожара, в резултат на който изгоря сградата на някогашната детска градина зад читалище „Развитие“, която пък преди това е била начално училище „Св. Климент“, строено през 1889 година. По този повод с тази кратка бележка искам да припомня още някои факти за първите градски училища в Разград, строени след Освобождението.


10_04_2017_levski.jpgУчилище „Отец Паисий“ започнало да съществува от 1-ви септември 1895 година. Сегашната сграда /по-старата/ е построена през 1902 г. Начално училище „Св. св. Кирил и Методий“ /днес Художествена галерия/ е построено през 1906 г. (днес Художествена галерия), но е открито още през 1890 г. в пристройка към общинския двор на Разградското общинско управление, което било новопостроено в отчуждено дворно място на разградския жител Осман Ирибуюн. Училище в Доброшката махала пък има от 1878 година.

През 1895 година детските градини в Разград са две, но няма точни данни къде са били.

Детска градина е разкрита в училище „Отец Паисий“ след построяването му от 1902 г.

След 1919 до 1925 е имало една детска градина. От 1930 до 1944 г. детските градини са били само летни.

Любопитна е историята на ОУ „Васил Левски“. През 1909 година съгласно новоприетия Закон за народната просвета, първите три класа на гимназията в Разград се обособяват в самостоятелна учебна степен - прогимназия. Така от 1-ви септември 1909 година се открива Разградската мъжка прогимназия с директор Никифор Бабачев, чийто наследник се счита днес училище „Васил Левски“ в Разград. Школото се премества от сградата на мъжката гимназия в стари и неудобни общински и наети частни сгради. От 1914 година се нарича Първа прогимназия, а от 1919 година става смесена.

През 1926 година е взето решение за построяване на ново голямо училище непосредствено под парка „Лес“. Проектът е изработен от архитект Любен Динолов от Русе, а изпълнението е възложено на предприемачите братя Стоеви. Изкопните работи започват още през лятото на същата година. Основният камък е тържествено поставен на 15 май 1927 година в присъствието на официални лица, ученици и много граждани. Със съгласието на Н.Ц. Величество училището приема името „Цар Борис III“. От началото на учебната 1927/1928 година до окончателното завършване на новата сграда Първа смесена прогимназия води занятията в старото училище в църковния двор. На 20 септември 1930 година новото просторно и най-голямо в града училище отваря врати. В него вече учат освен Първа смесена прогимназия и децата от началното училище „Св.св. Кирил и Методий“, които заедно образуват Основно училище „Цар Борис III“. Детски групи са разкрити през 1943 година в ОУ „Цар Борис III“ и ОУ „Хр. Ботев“.

Името „Васил Левски“ се получава по решение на Учителския съвет със Заповед № 3688 от 29 май 1945 г. на министъра на народното просвещение проф. Станчо Чолаков. Първоначалното училище формално се обособява като самостоятелно „Свети Климент“ от началото на 1945 г. Училище „Св. Климент“ е закрито през 1947 вследствие на голямото наводнение на река Бели Лом на 2 юли и учениците му са преместени в училище „Васил Левски“. Учениците от двете училища образуват пълно основно училище „Васил Левски“ с начален курс от първо до четвърто отделение и прогимназиален от първи до четвърти клас.

Първата детска градина в Разград след 9 септември 1944 г. е наречена „Дом на децата“ и е открита на 4 октомври, 1944 г. с група от 35 деца. Инициативата е на женското дружество „Майчина грижа“ с председател Живка Калдъръмова. Помещавала се в къща на ул. „Св. Климент“, подарена за детска градина от бездетното учителско семейство Цанка и Йордан Славови. Къщата не е съхранена. След наводнението тази детска градина се премества в училище „Св. Климент“, което се почиства и подрежда и в нея се обособяват три групи /септември 1947 г./. Първи директор на тази градина в училището е Керанка Димова. Градината била ЦДГ № 1, а след това се именувала „Осми март“. Както се споменава в публикацията за пожара, тази детска градина е наградена с орден „Кирил и Mетодий“, трета степен, през 1969 г. Градината отдавна бе закрита, сградата в центъра – изоставена и безстопанствена, а от седмица и в руини.

Да, даваме си сметка, че Разград вече е един малък град, много млади хора го напуснаха и го напускат, децата намаляха, което означава, че вероятно и други училища ще бъдат закрити в близко бъдеще. Дано обаче сградите им да се поддържат и използват рационално от управата и гражданството, за да не се повтаря случилото се миналата седмица...


Проф. Пламен РАДЕВ, д.п.н.Построената през 1930 година сграда на училище „Цар Борис ІІІ“ /след 1944 г. „Васил Левски“/ е една от най-модерните за времето си училищни сгради в България. Този макет показва сравнително точно състоянието преди около 40 години – на заден план се вижда басейнът, на мастото на който днес има тенис корт