shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.06.2018 г.
ekip7-small-2018-6-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Християна Наковска грабна специалната награда в конкурса „Димитър Ненов“
10 April 2017

13-годишната Християна Наковска от Разград спечели специалната награда за най-добро изпълнение на творба от Димитър Ненов в VI Национален конкурс за млади пианисти, който се проведе в Разград. Талантливата възпитаничка на ДМШ „Илия Бърнев“ впечатли тричленното жури с виртуозното изпълнение на „Прелюд“ и „Песен“ из „Миниатюри“ на великия разградски композитор.


10_04_2017_konkurs2.jpgСъс своето майсторско представяне тя заслужи приза, който традиционно се връчва от къща музей „Димитър Ненов“.

Музикалният педагог на момичето – Галина Героева, получи специалната награда на НЧ „Развитие 1869“ за високи педагогически постижения.

В двудневния клавирен конкурс участваха общо 20 млади пианисти от Разград, Силистра, Шумен и Казанлък. В началото на музикалната надпревара председателят на журито Евгени Желязков призова всички участници да свирят не като на конкурс, а за удоволствие, защото музиката трябва да носи естетическа наслада и усмивки. В състава на оценяващата комисия бяха проф. Албена Димова, ръководител на катедра по пиано и акордеон в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, и Надежда Милева, директор на Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов “ в Шумен. Те присъдиха общо 19 награди на участниците в конкурса, които се състезаваха в категориите – „Индивидуални изпълнители“ и „Клавирно дуо“. Лауреатите получиха своите призове от председателя на Общинския съвет в Разград Надежда Радославова, която поздрави младите пианисти затова, че са избрали трудния, но красив път на музиката.

В конкурсната категория за индивидуални изпълнители в първа възрастова група бяха присъдени две първи места на Дамян Стоев от Шипка и на Тома Николаев от Казанлък. На втора позиция се класира Невена Цанкова от Разград, имаше и две трети награди за Михаела Михайлова от Силистра и Никол Димитрова от Разград.

10_04_2017_konkurs.jpgВъв втора възрастова група първо място грабна Ивана Хосровян, втора стана Славена Денчева, а трета – Дерия Генджева. И трите млади пианистки са възпитанички на ДМШ „Илия Бърнев“. Поощрителна награда в тази група получи Павел Коев от Силистра.

В следващата трета възрастова група на първо място застана Християна Наковска от Разград, а втори стана Симеон Божилов от Шумен. На трето място се класира Адриана Узунова от Казанлък, а поощрителна награда получи Виктор Димитров от Шумен.

В четвърта възрастова група журито не присъди първо място, но връчи две втори награди на Кристина Дончева от Разград и на Делян Илиев от Шумен, а на трета позиция се класира Тонислав Троев от Шумен. В най-голямата пета възрастова група с втора награда беше отличен само Радимир Янков от Разград.

В другата конкурсна категория „Клавирно дуо“ в първа възрастова група на първо място застанаха Славена Денчева и Мартина Георгиева, а втора награда заслужиха Мелиса и Иляйда Нури от Шумен.

Шестото издание на клавирния конкурс завърши с галаконцерт на победителите в залата на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“.

Антония КИРИЛОВА