Търсене

Начало Оживление Ученици от Ясеновец възродиха старите народни обичаи
Ученици от Ясеновец възродиха старите народни обичаи
12 April 2017

Обичаите, свързани с пролетните празници Лазаровден и Цветница, възродиха малките възпитаници на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ от село Ясеновец. Учениците от групите по интереси „Мога да говоря, пиша и разказвам“ и „Обичам те българска реч“ участваха във възстановки на редица ритуали и обредни практики.

12_04_2017_bulgari-1.jpg

12_04_2017_bulgari-2.jpgПо идея на ръководителите на двата клуба Петя Георгиева и Пепина Димитрова в дейностите бяха включени и родителите на децата. Отбелязването на Великденските празници даде възможност на учениците от една страна да покажат своите артистични умения, и от друга да привлекат родителите в обществения живот на училището и селото.

Момичетата от четвърти клас разучиха лазарски песни и танци, които представиха в домовете на съучениците си. На този момински празник всички девойки, закичени с цветни венци на главите и с кошнички в ръце, тръгнаха из селото. Те обиколиха къщите на своите съученици, пожелавайки здраве, плодородие, щастие, благоденствие и сбъдване на най-съкровените надежди на всички членове на семейството, а от своя страна стопаните ги даряваха с бели яйца, които те ошариха в клас на следващия ден. По този начин се подготвиха за Великден – най – големият празник, който се празнува заедно от християни и мюсюлмани, независимо от религията, която изповядват.

По свой начин посрещнаха празника децата от групата по интереси „Обичам те българска реч“, които бяха на гости в дома на своя съученичка. В уютната кухня, вместо традиционните козунаци, те приготвиха кексове и сладки, заедно с майките си. Разкриха тайните на сладкарството и за следващата година обещаха да покажат уменията си в приготвянето на великденски козунак. В топлата семейна обстановка децата представиха празнични песни и стихове.