shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
„Борхес и другите – там“ – новата книга на отец Николай Петков
12 April 2017

В Разград гостува един млад и провокативен творец - отец Николай Петков, който представи новата си книга „Борхес и другите – там“.

Отец Николай е малко познат на разградската четяща публика. Преди да стане свещенослужител, между 1998 и 2000 г. отец Николай Петков преподава антична философия във Философския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.


12_04_2017_pop-2.jpgПрез 2002 г. е ръкоположен за свещеник и от 2003 до днес служи в храм „Свети пророк Илия“ в шуменския квартал Дивдядово. Доктор по литература. Автор е на книгите „Архе“, „Божествените имена във философията на Прокъл Диадох“, „Стадионът на Старата госпожа“, „Кирил и Хипатия“ и най-новата „Борхес и другите – там“. Духовникът е от малкото съвременни български автори на литература, в която са вплетени мотиви от християнството и традиционната религия.

В предговора към книгата проф. Георги Каприев пише: „Борхес и другите – там“ е третият роман на родения през 1971 г. отец Николай Петков. Той съхранява основните белези на неговото мислене и писане, но ги задълбочава и проявява по-ярко. Трябва да се каже, че това е най-зрелият и най-качественият му текст досега...Не може да се оспори, че където и в този свят да се появи отец Тома /романното алтер-его на автора/, изглежда всичко преминава към хаос. Той обаче е доста строго подреждан хаос, при което са мобилизирани „лудостта, мащаба, финеса и фантазиите“ на големите в световната литература от всички времена. Поради това чувствително избледняват строгите граници между време и вечност, географско, историческо и легендарно пространство, реално и действително, през които граници о. Николай свободно сърфира, за да влезе достойно в реда на големите в съвременната литература“. И още: „Отец Николай не бърза за никъде. Той налага спокойствие, от което се става неспокоен. Ползва се от привилегията на селския поп, за да се отплесва така, че от всяка история да прави истории. На него му идва някак спонтанно отръки да внася „търсения още от Омир ефект на забавяне“. Прозата на отец Николай не грабва, не е агресивно предлагаща се. Тя е бавен съблазнител.“.

В интересен и много задълбочен разговор с присъстващите отец Николай изложи своите възгледи за света, литературата, философията, религията… Той сподели, че „се държи на равно разстояние от безвкусната мистика, недоизмислената литература, недоизживения живот, всяка екстремна есхатология, готов да воюва срущу тях“. Призна, че според него животът е подражание на литературата, а хората се раждат от историите си. И смята, че за това помага и неговата професия: „Както трахеята пропуска въздуха, така и свещеникът трябва да пропуска историите – нека преминават през него“.

Отец Николай сподели, че май няма място, за което да говори и на което да не е бил, благодарение и на съвременните технологии и то напук на мизерните материални средства. Казва, че неговият живот е точно като описания в книгата му.

„Господ - казва отец Николай - помага на глупавите, а умните ги оставя сами да се оправят“. И отправя още провокации към тези, които ще посегнат към страниците на новата му книга „Борхес и другите – там“. С пожелание за приятно пътешествие из философския свят на духовника, той се раздели с присъстващите, с уговорката за нови срещи и задушевни разговори.


Димитър ПЕТРОВ