shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Пламен Дойнов рецитира новата си политическа поезия в Разград
12 April 2017

В многолик спектакъл, вдъхновен от поетичните представяния в Древна Гърция, се превърна премиерата на стихосбирката „Балът на тираните“ на Пламен Дойнов. Известният автор и литературовед с разградски корени представи своята нова политическа поезия навръх рождения си ден в културното пространство на къща музей „Димитър Ненов“.


12_04_2017_tirani-5.jpgАтмосферата на културното събитие се допълваше от класическите изпълнения на цигуларката Божанка Николова и пианистката Росица Дачева. С характерния си плам, поетичен и театрален талант, Пламен Дойнов представи пред аудиторията част от стиховете си, които отразяват български и световни политически и литературни процеси. Авторът вдъхна живот на творбите си „Любовта на министър-председателя“, „Секретарката на военния министър разказва“, „Докато освобождават хазарта от ДДС“, „Продажните поети на 60-те, отново“, „Поканата от президента пристига при точния човек“. Той прочете и няколко произведения, които отразяват реални истории от личния му живот, като „Край Босфора шум се вдига“ и „Непроизнесено слово за 80-годишнината на Любомир Левчев“.

След това се оформи дискусия за реверанса към социалистическия реализъм и за мястото на съвременната политическа поезия, която казва истината без да съди и да заклеймява.

„Новата политическа поезия става възможна след края на диктатура, в ситуация без политическа цензура. Тогава поезията не е принудена да избере страна, не е заставена да служи на каузата на свободата, а просто има шанс да практикува свободата си. Точно в този смисъл новата политическа поезия е ничия. Не независима, а ничия, непринадлежаща, изживяваща илюзията, че не може да бъде употребена за друго, освен за повече свобода. Нещо като ничия земя – обитавана от граждани, които помнят“, каза Дойнов.

В края на литературната среща един от колегите и приятелите на автора – Иван Радушев разказа пред аудиторията за поредния му успех на международната литературна сцена.

Дойнов е сред осемте номинирани автори в петото издание на наградата „Европейски поет на свободата“, която се присъжда на всеки две години на едноименния литературен фестивал в град Гданск, Полша. Той е избран за книгата си „София Берлин“, която е отличена с националните награди за поезия „Николай Кънчев“ и „Иван Николов“. Селекцията на авторите е направена от жури, съставено от водещи полски писатели, критици, изследователи, интелектуалци. Регламентът на международния конкурс включва преводи на полски език на книгите на номинираните поети, изданието на Пламен Дойнов се превежда от екип, воден от известната българистка Ханна Карпинска. Носителят на наградата ще бъде обявен в Гданск през март 2018 година, той ще получи 100 хиляди злоти или 45 300 лева.

Антония КИРИЛОВА