shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Ахмед Ахмед: Най-голямата награда е приятелството
19 April 2017

Той пробяга първите 5 километра в живота си именно на миналогодишния „Великденски крос“, организиран от „Зелена стъпка“. Година по-късно и след десетки национални победи в тежки и опасни състезания, той се готви за 70-километров ултрамаратон, а олимпиецът Андрей Гридин го кани за пейсър при подобряването на национален рекорд. Лъчезарното момче от зодия „Овен“ Ахмед Ахмед от Цар Калоян споделя пред „Екип 7“ невероятната си история на амбиции и победи, започнала именно от „Великденския крос“ на „Зелена стъпка“.


19_04_2017_ahmed2.jpgСамо преди година ти тренираше за футболен вратар, а днес подобряваш времената на едно състезание за бегачи, каквото е „Великденски крос“?...

Точно преди година тук, в Разград, пробягах първите 5 км в живота си (без почивка, при това след тежка операция). Покани ме учителят по физическо и спорт в Цар Калоян - Ахмед Метин – Мечката...

 

 

…А сега вече се познаваш с всички добри бегачи от страната и имаш страшно много приятели от Разград!

Да, запознах се с много достойни хора, заслужаващи уважение и това е най-голямата победа! Приятелството е първата награда от всички състезания. Преди първата си победа на „Великденския крос“ тренирах футбол, бях вратар и не знаех какво е да се бягат и как се бягат 5 километра. За следващото състезание на „Зелена стъпка“ - „Камчийски пясъци“ ,през май, миналата година, не бях бягал повече от 7 километра, но станах трети на дистанция 10 километра. След 2-3 призови места, треньорката на лекоатлетически клуб „Русе Кар Мотор Спорт“ Елеонора Гурбанова се свърза с мен и така почнах да тренирам лека атлетика, а само след месец тежки тренировки, дойде време за „Лудогорския маратон“ през юли. Тогава най-много желаех, да спечеля кратката дистанция и така с помощта на треньорката успях! След това участвах на още няколко състезания - „Балкан рън“, „Крепост Овеч“, Via Pontica в Крапец – също организирано от „Зелена стъпка“, Гюргево-Русе, „Мисионис Трейл“ и др. На тазгодишното издание на „Великденския крос“ победихме с отбор, съставен от състезатели по ориентиране, а веднага след като получихме медалите си в Разград, отпътувахме с тях за Търговище, за да се състезаваме и там.


19_04_2017_ahmed.jpgАхмед, това са тежки състезания с трудни трасета през пресечени местности, не предпочиташ ли професионално организираните състезания на писта?

За мен аматьорските състезания са по-добри от много други спортни надпревари, където всички са „врагове“, а тук на първо място е приятелството! На доста състезания непознати хора ми помагаха, било то с вода, енергийни барчета, упътване и т.н. Самият аз не се боря за първо място на всяка цена. Интересното е, че в навечерието на трансграничния маратон на „Зелена стъпка“ „Via Pontica“ споделих, че до сега нямам медал за втора място и бих се радвал повече на второ, отколкото на първо. Така стана, непознат мъж от Румъния спечели състезанието в моята дистанция - 13 километра, а аз станах втори.


Как се справя финансово твоето семейство, скъпо ли е участието ти в тези състезания?

Доста е скъпо, плащат се такси правоучастие, транспорт и т.н. Но да не забравяме и за г-н Росен Даскалов, който е президент на лекоатлетическия клуб „Русе Кар Мотор Спорт“.


Ти участва на осми април и в състезанието по ориентиране за купа „Абритус“, но следеше през цялото време подобряването на националния рекорд от Андрей Гридин…

Ами Андрей Гридин е моят идол. Запознах се с него на състезанието „Камчийски пясъци“, където той печели в две последователни години първо място на 21 километра. Той е ултрамаратонец, също така и олимпийски състезател по ски бягане - сега бяга за националния отбор на България. Андрей Гридин на 8-ми април имаше предизвикателство да подобри рекорда на България за 100 км бягане на писта под 8 часа. Това са 250 обиколки на стадион, чиято обиколка е 400 метра. Той ме покани да му бъда пейсър, тоест да бягам с него 10+ км, но имах травма. Андрей Гридин успя и подобри рекорда за 100 км на писта за 8 часа и 29 минути – при уникално тежки условия, при вятър, който събаряше тонколони и шатри. Той е просто неземен!