Търсене

Начало Новини Потвърдиха присъдата за убийството на „Княз Борис“
Потвърдиха присъдата за убийството на „Княз Борис“
19 April 2017

Ефективна присъда от 13 години и 4 месеца затвор е потвърдил Апелативният съд във Варна за Никола Радославов Драгнев, който бе обвинен в убийството на 57-годишния Румен Трифонов Илиев.

Тежкото престъпление стана на 23 срещу 24 юни миналата година в апартамента на Драгнев на ул. „Княз Борис“ 45 в Разград, а тялото на жертвата беше открито в задния двор на кооперацията от възрастна съседка.


Според прокуратурата 46-годишният извършителят неведнъж се запивал в дома си с Илиев, който му идвал на гости. Често след обилните алкохолни почерпки Драгнев го биел. Във вечерта на инцидента по-възрастният мъж отишъл в апартамента, но домакинът отсъствал. Докато го чакал да се върне, Илиев си налял водка, видял, че има и кюфтета и започнал да яде от тях, без да подозира, че именно заради това ще намери смъртта си.

Малко по-късно Драгнев се прибрал пиян и като установил, че кюфтетата липсват започнал да бие приятеля си по чашка.

Според прокуратурата, първоначално той го налагал с юмруци, а след това взел дървения крак на стария си телевизор и започнал да го удря с него по главата. „Оръжието“ било с диаметър 3 см и дължина 50 см, а следи от него са намерени и по други части от тялото на Илиев. Драгнев се опитвал и да го души, а когато мъжът вече е бил напълно безпомощен и лежал на земята, го ритал където свари. Зъб от жертвата по-късно е бил открит, забит в подметката на извършителя.

След като Илиев останал да лежи безжизнен на пода, обвиняемият легнал да спи. По-късно през нощта се събудил, станал и видял, че гостът му е умрял. Драгнев завлачил трупа в градинката на блока, а като се прибрал изчистил кръвта с хартия, която хвърлил в кошчето на тоалетната. Вещите, по които имало кръв събрал и ги изнесъл в контейнера.

На следващия ден, когато разследващите пристигнали по сигнал на мястото, отключил вратата и си признал всичко, което помнел, посочил и къде е укрил доказателствата.

Според вещите лица по делото Драгнев е бил с 3.57 промила алкохол, но вероятно са били по-малко към момента на убийството, тъй като е пил и след него.

Жертвата – Румен Илиев е бил с концентрация на алкохол 1.84 промила. В резултат от зверския побой по главата, тялото и крайниците, той е получил съчетана механична травма, аспирация на кръв и стомашно съдържимо, остра сърдечна и дихателна недостатъчност, довели до смъртта му. Той е починал около 30 до 60 минути след побоя.

За деянието срещу Драгнев бе повдигнато обвинение за умишлено убийство, причинено с особена жестокост и по начин, особено мъчителен за жертвата.

Делото срещу него в Окръжен съд-Разград е гледа по съкратения ред, след като той призна фактите по обвинението и се съгласи да не бъдат разпитвани свидетели. След тайно съвещание магистратите осъдиха Драгнев на 20 години лишаване от свобода, които заради съкратената процедура намалиха с една трета до 13 години и 4 месеца. Определиха наказанието си той да излежи при строг първоначален режим в затвор.

Присъдата си той е обжалвал пред ВАС, който след като се е запознал с материалите е потвърдил вида и размера на наказанието, наложени от съда в Разград. Отменено е само определението за вида затворническо общежитие, в което Никола Драгнев да изтърпи наказанието, тъй като според последните изменения на закона съдът има право единствено да определи първоначалния режим за изтърпяване на наказанието, но не и типа на мястото.

Решението може да се оспорва пред Върховния касационен съд.

Мила КЮЛЮМОВА