shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.06.2018 г.
ekip7-small-2018-6-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
С проект за капански шевици ученички се класираха на национален форум
19 April 2017

Седмокласничките Ася и Симона Андрееви от ОУ „Васил Левски“ в Разград се класираха за участие в Националната олимпиада по информационни технологии. Ученичките стигнаха до финалния кръг на надпреварата с разработката на електронно помагало „Символиката на капанските шевици“.


19_04_2017_forum.jpg„Въпреки комплексното проучване на капанците, все още излизат наяве нови непознати подробности и факти за техния фолклор. Самите капанци съдействат за извършването на нови изследвания, за да бъде съхранена тяхната духовна и материална култура“, разказа Венелин Николов, който е ментор на момичетата и техен преподавател по информационни технологии.

Разработката на момичетата е сред одобрените двадесет проекта в категория „Мултимедия“ в състезателната група за ученици от 5 до 8 клас. Възпитаничките на разградското школо ще защитят работата си по време на финалния кръг на олимпиадата, който ще проведе от 12 до 14 май във Варна. Жури от специалисти ще оценява екипите по следните критерии – подходящо представяне на проектите с акцентиране на най-важните елементи, спазване на регламента за време, начин на изказване, контакт с публиката, точност при отговаряне на въпроси, адекватна реакция при задаване на въпроси, подходящо поведение при технически проблем.

Финалистите ще се явят и на тест по информационни технологии, който ще определи 50% от крайната оценка в националната олимпиада. Останалите 50% ще се формират от качествата, представянето и защитата на разработения проект.

След като приключи националната олимпиада електронно помагало за капанците ще бъде дарено на Етнографския музей, както и на Народните читалища в Разград и Гецово.