shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.06.2018 г.
ekip7-small-2018-6-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
18 млади репортери съставят „Вестник без име“
19 April 2017

18 млади репортери от Разградска област подготвят новия брой на „Вестник без име“, в който поставят темите и въпросите, които ги вълнуват. Редакционният екип е съставен от момичета и момчета от 15 до 17-годишна възраст от Разград, Самуил, Завет, Езерче и Беловец. Първата им среща се проведе под ръководството на Снежанка Николова, експерт с професионален опит в областта на журналистиката.


19_04_2017_vestnik.jpgТова беше една от трите творчески работилници, които се организират в рамките на проекта „Младежки информационно-консултантски център в град Разград“, реализиран от Сдружение „Младежки форум 2001 – Разград“.

По време на срещата учениците се запознаха със спецификата на журналистическия текст и особеностите при съставяне на вестникарски материал. Ентусиазираните репортери научиха правилата за писане на новини и усвоиха тънкостите при провеждане на интервю, писане на репортаж, статия, коментар и очерк. Всеки участник заяви какви материали иска да подготви за вестника и даде предложения за рубрики. Младите журналисти споделиха темите, които представляват особен интерес за тях и заедно изготвиха план за работа. Една от задачите им е да проведат интервюта с представители на различни институции, към които ще отправят неудобни въпроси и ще очакват точни отговори.

Подготовката на деветия брой на „Вестник без име“ ще продължи през следващите три месеца и се очаква да излезе от печат през септември, когато ще бъде представен и пред обществеността.

Изданието е създадено преди седемнадесет години и въпреки, че все още е „без име“ продължава да е забавно и интригуващо, защото всеки път отразява стремежите и гледните точки на различни групи от обществото. Този път на ход са младите и амбициозни хора от областта, които имат шанса да разгърнат потенциала си за себеизразяване чрез словото.

Антония КИРИЛОВА