Търсене

Начало Новини 18 млади репортери съставят „Вестник без име“
18 млади репортери съставят „Вестник без име“
19 April 2017

18 млади репортери от Разградска област подготвят новия брой на „Вестник без име“, в който поставят темите и въпросите, които ги вълнуват. Редакционният екип е съставен от момичета и момчета от 15 до 17-годишна възраст от Разград, Самуил, Завет, Езерче и Беловец. Първата им среща се проведе под ръководството на Снежанка Николова, експерт с професионален опит в областта на журналистиката.


19_04_2017_vestnik.jpgТова беше една от трите творчески работилници, които се организират в рамките на проекта „Младежки информационно-консултантски център в град Разград“, реализиран от Сдружение „Младежки форум 2001 – Разград“.

По време на срещата учениците се запознаха със спецификата на журналистическия текст и особеностите при съставяне на вестникарски материал. Ентусиазираните репортери научиха правилата за писане на новини и усвоиха тънкостите при провеждане на интервю, писане на репортаж, статия, коментар и очерк. Всеки участник заяви какви материали иска да подготви за вестника и даде предложения за рубрики. Младите журналисти споделиха темите, които представляват особен интерес за тях и заедно изготвиха план за работа. Една от задачите им е да проведат интервюта с представители на различни институции, към които ще отправят неудобни въпроси и ще очакват точни отговори.

Подготовката на деветия брой на „Вестник без име“ ще продължи през следващите три месеца и се очаква да излезе от печат през септември, когато ще бъде представен и пред обществеността.

Изданието е създадено преди седемнадесет години и въпреки, че все още е „без име“ продължава да е забавно и интригуващо, защото всеки път отразява стремежите и гледните точки на различни групи от обществото. Този път на ход са младите и амбициозни хора от областта, които имат шанса да разгърнат потенциала си за себеизразяване чрез словото.

Антония КИРИЛОВА