shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 16.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
11 пъти серовород над еднократната норма е засечен през март в Разград
19 April 2017

Две превишения на средночасовата норма за допустима концентрация на сероводород в атмосферния въздух са били регистрирани в Разград през миналия месец. Измерванията са направени с Мобилната автоматична станция на Регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция „Околна среда“ - Русе в периода от 16 до 29 март в квартал „Лудогорие“.


При плановата проверка, освен основните замърсители като серни и азотни оксиди, въглероден оксид, фини прахови частици и озон, са контролирани и нивата на сероводород с допълнителен анализатор. Той е бил добавен към основното оборудване за замерване на качество на атмосферния въздух поради множеството сигнали за неприятни миризми, подадени от разградчани през миналата година, съобщиха от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

Превишения на нормите на основните замърсители не са засечени, по показател сероводород обаче на два пъти са регистрирани по-високи от фоновите нива в дните със слаб вятър или пълно безветрие.

Според законодателството ни има максимално еднократна норма за сероводород, при която се отчитат допустимите нива за час, и средно денонощна. В случая са били надхвърлени позволените едночасови стойности от 5 микрограма на кубичен метър – веднъж близо пет пъти, и втори път малко над 11 пъти. На 19 срещу 20 март около 1.00 часа мобилната станция е измерила 24 мкг/куб.м сероводород, а на 28 март около 20.00 часа – 56 мкг/куб.м.

Превишения на средноденонощната норма не са установени, съобщиха от РИОСВ, като уточниха че констатираните по-високи нива на едночасовата норма не са опасни за човешкото здраве.

„Тъй като замерванията са правени близо до река Бели Лом и то в спокойно време, колегите смятат, че е възможно тези резултати да се дължат на гнилостни процеси в самия воден басейн. Иначе от предприятието /б.ред.- „Биовет“/ работят по модернизацията и реконструкцията на пречиствателната си станция за отпадъчни води. Доколкото ми е известно, вече им е доставено оборудването за допълнителното физико-химично стъпало. Там предстоят планови проверки, при нужда могат да се направят и извънредни. Към момента това не се налага, няма и постъпили сигнали“, заяви за „Екип 7“ говорителят на РИОСВ-Русе Рени Петрова.

Контрол на качеството на атмосферния въздух в Разград се предвижда и през следващите тримесечия на годината.

Припомняме, че през октомври миналата година в Разград също бяха отчетени превишени нива на сероводород, като най-високата стойност замерена за час бе 46 мкг/куб.м.

Тогава от Регионалната здравна инспекция в Разград съобщиха, че концентрациите на сероводород, които предизвикват обонятелен дискомфорт са много по-ниски от тези, които представляват здравен риск. За да се появи здравен риск, оказа се, разписаната в закона норма трябва да бъде превишена 3000 пъти. Най-ниското ниво, при което се появявал неблагоприятен ефект върху организма, а именно дразнене на очите, е 15-30 милиграма на кубичен метър. По-сериозни увреждания на очите се наблюдавали при 70-140 мг/куб.м, а при много високи концентрации – над 400 мг/куб.м, сероводородът може да увреди белия дроб.

Мила КЮЛЮМОВА