Търсене

Начало Искам думата Исус Христос възкръсна, а Разград?
Исус Христос възкръсна, а Разград?
24 April 2017

Допреди две години считахме, че демокрацията в Разград не е дошла, че комунизмът не си е отишъл и с облекчение въздъхнахме, че най-после крепостта БСП се разруши сама. Всъщност нито комунизмът, нито демокрацията могат да дойдат или да си отидат, ако хората не поискат това. Какво искат днес разградчани ми е трудно да предположа.


ianka_obretenova.jpgЗнам само, че когото и да срещна по улицата /от познатите си, разбира се/, всеки ме пита къде съм изчезнала и защо не пиша. Не затова седнах зад компютъра, а заради надеждата, че ще вдъхна кураж на други съграждани не само да изкажат публично мнението си какво мислят за „новото“ управление на града и общината и най-важното как те считат, че лично могат да се включат , независимо дали са високоплатени общински съветници, или успешни и по-малко успешни предприемачи.


Попарата „БКП – БСП“ я сърбахме 25 години. Ако така безмълвно, бездушно и безропотно ще сърбаме разградската попара на ГЕРБ, явно и ние ще потеглим към столицата. Напоследък много колеги на моя мъж, след като се пенсионираха, с радост заявиха, че най- после напускат този загубен град. Така че и пенсионерите се изселват.

Направи ли Ви впечатление, че по Великден при хубаво време нямаше жив човек ни на Ларгото, нито по главната улица. Разград съвсем опустя.

На фона на това кметът ни е с най-високата заплата сред колегите си /даже с по-висока от бургаския, русенския и търновския/. Председателят на Общинския съвет – също. И понеже хал-хабер си няма как се ръководи такава структура, си назначи двама заместници също на заплати...

И гербаджиите, и депесарите в местния парламент си разиграват кончето, както си искат и както сме им позволили всъщност ние, техните избиратели.

Надежда Радославова, председателят на Общинския съвет се издигна от нищото. Беше директор на Музикалното школа към читалище „Развитие“. Оказа се, че е била назначена /тогава/ без диплом за висше образование. Преди години тя кандидатства за ръководител на Общинския културен център и бе класирана на първо място, но заради липса на диплом за висше образование, не я назначиха. Сега същата Радославова слага на това място младо агрономче, защото майка му е общински съветник от ДПС. А ДПС, както вече Ви казваме за пореден път чрез вестника, е братското рамо на ГЕРБ в местната управа.

Питах Надя защо прави тази глупост, на което тя ми отговори, че тук постът не бил за културна дейност и координация, а заради сградата...

Извикала Румян Занев - главния художествен ръководите на Капанския ансамбъл, и му казала, че от август той трябва да сдаде поста. Което е нормално, защото навършва години за пенсия. Но е ужасно, че сигурно заради молбата на Занев да поостане, Надя казала, че не може, защото не е от ГЕРБ. Радославова отрече да е казвала точно това. Не тя била викала Занев, а той отишъл при нея, за да я моли дъщеря му да почне работа в ансамбъла. Питам я танцьорка ли е дъщеря му и защо, ако отговаря на условията, да не може да работи в състава, който Румян Занев издигна до наднационално равнище, не можа да ми отговори нищо. А Занев, на когото имах честта да бъда първият пряк началник, се скри и не отговори нито веднъж на съобщенията, които му оставих да ми се обади. Явно не съзнава собствената си цена и не си дава сметка, че стои много над всякакви кметове и председатели, че те трябва да се съобразяват с него и с хора като него, а не той с тях! Уви, така е в Разград...

Отдавна трябваше да се обяви конкурс за директор на библиотеката „Проф. Боян Пенев“. Но след като е очевадно, че единственият човек, който става за тая работа и трябва да заеме директорското място, е Митко Петров, не обявяват конкурса. Търсят гербаджия, може и агроном, син или дъщеря на друг общински съветник от ДПС.

Надя Радославова обиди и нарани доста хора от културната сфера. Тя ги познава, работила е с тях и си позволява да сипе оценки за хора, които като последни мохикани правят нещо, за да ги има читалище „Развитие“, хор „Железни струни“, Симфоничният оркестър.

Какво мисли кметът по този въпрос, освен да си вдига възнаграждението, не знам. Както не знам защо прие да става кмет, след като плановете му са били съвсем други. Две години в парламента му стигаха да се установи в София, казват, че това била целта му. Великият организатор и кадровик на ГЕРБ Цветан Цветанов или не е толкова велик, или им е все тая на ГЕРБ кой ръководи Разград.

Да, ама не. На нас не ни е е безразлично кой управлява Разград и общината. Аз лично ще направя серия от публикации какво трябва да сторим, за да възкресим Разград, ако е останало нещо за съживяване. Не, разбира се, за да се изтъкна колко съм умна, смела и безпощадна. Както често обичаше да повтаря Радичков, „създал Господ жабата, видял че е грозна, но стореното – сторено“. При нас обаче Господ не е виновен. Ние сме си виновни. Кметът ни, преди да стане депутат, е ръководил трима ветеринари в лечебницата в Цар Калоян, а Надя десетина преподаватели по музика, а ние им поверихме общината.

Призовавам младите, дейните, работливи разградчани, които обичат града си, да размърдат сивото си вещество и да кажат какво мислят и какво предлагат. Страниците на „Екип 7“ са отворени, както винаги досега, за всякакви мнения.

Иначе че ги ручаме жабетата...

Янка ОБРЕТЕНОВА