Търсене

Начало Искам думата Разбрахте ли, некадърници: който си може, си може!...
Разбрахте ли, некадърници: който си може, си може!...
26 April 2017

Ден преди мача с ЦСКА, по време на неговото времетраене и след неговия край се сещах за един филм от моето детство. Той бе вторият турски филм, който бе пуснат по екраните на кината у нас, и се казваше „Любов и омраза“. Това заглавие не спира да се върти в главата ми вече няколко дни след двубоя на „Лудогорец“ със сборен отбор на Ловеч, Етрополе и Луковит, откраднал свещените за цели поколения четири букви ЦСКА – нещо, което може да да стане реалност единствено в държава като нашата.


hodjov.jpgДен преди двубоя на Армията по адрес на „Лудогорец“ се изля такава помия, че съзнателно отбягвах да чета каквито и да е коментари. От почти всички тях прозираше страхотна омраза към разградския тим, който само дето не бе изкаран виновен и за войната в Сирия.

Глас нададе и нисичкият мъж от село Микре, който твърдеше, че „Лудогорец“ е бил съдийски отбор. Аз пък се сещам, че преди няколко дни излезе информация, че от началото на годината досега в Румъния са били осъдени 72 души. Ако румънските закони се прилагаха отсам Дунава, това човече отдавна да търкаше наровете за злоупотреби в особено големи размери, вместо да се прави на голям футболен бос. Компания в килията би трябвало да му прави бивш депутат, с който създадоха ГМО-то с тирето.

По време на директното излъчване на мача по телевизията коментаторът пък толкова се въодушевяваше от играта на сбирщината от Ловеч, та ги изкарваше едва ли не по-добри и от играчите на „Барселона“. Пет пъти поне ни повториха как на стадиона присъствали мениджъри да наблюдават играчи на червените, как турският гранд „Трабзонспор“ се интересувал от изявите на Чорбаджийски, Недялков и Десподов. Аз обаче, като човек, който е отлично запознат с турския футбол, мога да кажа, че футболисти като тези тримата има в почти във всеки един блок в жилищните квартали на милионния Трабзон.

Гледайки мача по телевизията, се двоумях да не би с шпикера да наблюдаваме различни двубои. Ако този мач беше в Англия, още в десетата минута домакините щяха да бъдат с човек по-малко за удар по лицето на Моци. От екрана нито и дума. Половин час по-късно „упражнението“ се повтори и срещу Сисиньо, който само по чудо се размина с тежка контузия. Отново без коментар от екрана!

Колкото до отсъдената дузпа срещу „Лудогорец“ от летище София казаха, че на нея се изсмял целият екипаж на прелитащ над стадиона самолет.

На фона на грубата игра на домакините изказването на недоразумението във футбола Милко Георгиев, нарекъл себе си изпълнителен директор, че съдията помогнал на „Лудогорец“, звучи смехотворно.

Щом този сборен отбор на Ловеч и Етрополе не успя да надиграе играещия с 30 процента от възможностите си „Лудогорец“, за каква шампионска титла говорят, на какво се надяват? Убедиха се, че момчетата на Дерменджиев го могат когато си поискат и ако имах още няколко минути игрово време, то със сигурност домакините щяха да „гризнат дръвцето“.

Преднината на лудогорци е толкова комфортна, че и с втория отбор да играят в оставащите до края срещи, никой не може да ги измести от полагащото им се по право първо място. За другите два гранда остава да си разпределят калъфката на Купата и покривката на масата, на която ще са поставени шампионските медали!


Мехмед ХОДЖОВ