Търсене

Начало Оживление Павлина Стаменова написа химна на конкурса „Белоцветните вишни“
Павлина Стаменова написа химна на конкурса „Белоцветните вишни“
26 April 2017

Вишната, отрупана с цвят, в двора на Павлина Стаменова я вдъхнови да участва в десетото издание на поетичния конкурс „Белоцветните вишни“ в Казанлък. Изданието се организира в рамките на фестивала „Празници на цъфналите вишни“ по инициатива на Община Казанлък, Сдружение „Вишнев цвят“ и Съюза на българските писатели. Миналата година поетесата бе удостоена с първа награда за стихотворението си „Диптих за белоцветните вишни“.


26_04_2017_pavlina.jpgВпечатлен от нейния талант, главният организатор и председател на сдружение „Вишнев цвят“ Димитър Никленов, й предлага да напише химн за конкурса. Поетесата не вярва, че това е възможно да се случи, защото не пише по поръчка, но изненадващо за нея самата думите на химна се раждат още на връщане към Разград.

Тази година химнът, създаден от поетесата, беше изпълнен на откриването на Празниците и церемонията по награждаването на конкурса от автора на музиката – композитора Евгени Бенов. Павлина Стаменова участва в тазгодишното издание на поетичния конкурс със стихотворението „Вишнев сняг“, което силно впечатлява журито. Тя получи награда за високо творческо постижение. Според регламента нямаше възможност да бъде удостоена с по-голям приз, тъй като миналата година заслужи най-високото отличие в конкурса.

На церемонията по откриване на конкурса поетесата подари на организаторите златен диск с 12 избрани песни по музика на Тончо Русев, една от които е „Все още“ по нейно стихотворение в изпълнение на Марижана Иванова.

Разградската поетеса имаше и друга изненада за домакините на конкурса от Столицата на розите. Подари им фиданка от вишната в двора си, с пожелание – „Нека сродим лудогорските с казанлъшките вишни“. Жестът на Павлина припомни на един от присъстващите разказана му случка от войната, как сърбин подарява вишнева фиданка на американец и така се получава кръстоска, призната за най-сполучливия сорт вишни.

Разградската вишна е посадена в двора на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ – едно от училищата партньори в празниците, в което се представят нови книги и се провеждат четения на различни творби. Пред посадената вишнева фиданка е поставена табела с името на нашата поетеса с надеждата това да е началото на една нова традиция.


Веселина ЙОТОВА