Търсене

Начало Оживление Разградските дами се събраха на журфикс „На бяло сладко“
Разградските дами се събраха на журфикс „На бяло сладко“
26 April 2017

В бар „Железни струни“ в петък вечерта, ползвайки предишен опит от минали години, Оля Недкова събра дами от Разград на журфикс „На бяло сладко“. Желанието на твореца – писател и приложник, Оля Недкова /бивша учител и читалищна деятелка/ е да се поднови полезната инициатива от 2012 година, когато в музея „Анание Явашов“ дами се събираха на журфикс „На бяло сладко и от игЛ/Ра до конец“ да си говорят на определена тема и да ръкоделстват.


26_04_2017_jurfiks.jpg„Да не забравяме традициите и да развиваме духа напред“ – отправи своя апел тя, обяснявайки, че журфикс са наричали събирането на гости, където са ръкоделствали, или срещата на група в определен ден на месеца, когато са говорели на определена тема. Сподели, че идеята ѝ е хрумнала, връщайки се в спомените на детството си в родния град Свищов, когато са ѝ правели впечатление различни ръкоделни изделия на бабите в интересен стил. „Целта на нашия журфикс е да създадм женска атмосфера, да обсъждаме различни теми, да ръкоделстваме, се учим една от друга, да каним деца, да учим и тях на това, което можем, а и да помагаме на тези от тях, които имат нужда“ – сподели инициаторката. И напълно подходяща според нея е атмосферата в бар „Железни струни“, където Петя Радкова винаги посреща радушно подобни инициативи.

Първият журфикс за тази година си имаше своя тема. Освен с бялото сладко на Оля Недкова, дамите ще го запомнят с увлекателния разказ на една от тях – правнучката на бележитата им съгражданка Станка Николица Спасо-Еленина за нейната прабаба и приноса ѝ в образованието на младите момичета, борбата ѝ за еманципацията, ролята на семейството ѝ в духовния подем на Разград.

Накрая дамите се разбраха, че ще се събират в определен от тях петък всеки месец, като следващият журфикс ще бъде на 12 май отново в „Железни струни“, когато основната тема ще бъде „Цветето“ - ролята му в живота на хората и приложението му в бита за създаване на красота. Дамите приемат и други желаещи да се включат в тяхната група.


Веселина ЙОТОВА