Търсене

Начало Искам думата Не е порок кадърните хора да проправят сами пътя в живота си
Не е порок кадърните хора да проправят сами пътя в живота си
26 April 2017

От Общинска администрация - Разград, както неведнъж сме съобщавали, следим изцяло и зачитаме мнението на всеки един гражданин на общината и работим по всеки сигнал, за да бъде решен положително. В същия този дух в понеделник, 24 април, бяхме озадачени, когато прочетохме в броя във в. „Екип 7“ едно лично мнение на г-жа Янка Обретенова.


В статията си тя обсъжда кмета на община Разград д-р Валентин Василев и председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова. Тук всичко изглежда нормално, защото многократно сегашното ръководство е демонстрирало толерантност и уважение към мнението на хората, но когато думите са подплатени с реални факти, а не с догадки и с нелогични квалификации. Безспорно г-жа Обретенова е авторитет в Разград и ние, за разлика от нея, не можем да сипем обиди и да тълкуваме действията й без да имаме морално право да категоризираме човека, така че просто ще изведем няколко факта, които намираме за неуместни в текста й.

„Надежда Радославова, председателят на Общинския съвет се издигна от нищото“, е едно от заключенията в статията. Тук логичният въпрос, който можем да зададем ние, е: „Откъде трябва да се издигне един човек?“ – от потомствена фамилия, наследствена служба ли да заеме, от семейство с нечистоплътно минало ли?...Каква е тук нередната ситуация, която явно цели да шокира читателите?! Да, г-жа Радославова е човек с качества, които видно проличават от статията. Тя е уважавана личност, както от предишното, така и от сегашното ръководство на Община Разград и не заради това, че е дъщеря на този или онзи, а заради това, че се е доказала като можещ и кадърен човек. Трябва да стане ясно на аудиторията и това, че назначенията в общинските и държавните служби не се извършват от председателя на Общински съвет, защото това е нелепо и грешно твърдение.

В статията е засегнат и момент с директора на Капански ансамбъл Румян Занев, който безспорно всеки един разградчанин уважава и цени, а текстът цели да внуши, че съществува проблем между него и местната власт. Предполагаме, че и тези твърдения са догадки, тъй като се казва, че с г-н Занев разговор не е направен, защото „се скри и не отговори нито веднъж на съобщенията, които му оставих да ми се обади.“ (обяснява авторът).

Ще засегнем и още един момент от текста, в който е намесен кметът д-р Валентин Василев. Тук отново четем психологичен анализ на състояние, което не кореспондира с действителността и незнайно защо е описано. В текста се казва, че кметът „незнайно защо прие да става кмет, след като плановете му са били съвсем други. Две години в парламента му стигаха да се установи в София, казват че това била целта му.“ Останахме в недоумение как е направена и тази равносметка и кои са „тези“, които казват това. Къде го казват? Защо го казват? Не посочва ли човек сам своите цели и планове за живота.

И в края на текста е направена още една констатация, че „Кметът ни преди да стане депутат, е ръководил трима ветеринари в лечебницата в Цар Калоян, а Надя десетина преподаватели по музика, а ние им поверихме общината.“ Тук умело се пропуска фактът, че д-р Василев преди да бъде избран за народен представител и кмет, е бил областен управител на Разград, но пропускът на автора не е направен от незнание, а е опит да се манипулира читателя.

След коментара, който направихме, оставяме на читателите сами да преценят дали статията не е тенденциозна, съдейки по фактите, които са използвани в нея. Не се ли губи из редовете й истината, която се осланя на думи като „чух“, „говорят“… Ние си задаваме и въпроса защо и единственият човек, който е защитаван в текста, не иска да разговаря с автора му!


Пресцентър на Община Разград