Търсене

Начало Искам думата Нито глупостта, нито некадърността имат свършване...
Нито глупостта, нито некадърността имат свършване...
05 May 2017

С интерес прочетох бележката на Шенол Ахмедов „Да опитаме да ограничим намаляването на населението в Лудогорието“ от бр. 45 на „Екип 7“. Дори си подчертах написаната от автора препоръка, че „затова обаче трябват сериозни управленски решения“. След което ми се прииска да перифразирам мисълта Алберт Айнщайн, че вселената все някога ще свърши, но човешката глупост – не, в: населението на Лудогорието ще свърши, но местната управленска некомпетентност – не!


ivan-djebarov.jpgЗащото преди всичко, всеки качил се на високия управленски стол, благодарение на някоя от партиите, знае, че трябва да действа преди птичето да е отлетяло от рамото му. И действа от първия ден – за себе си!

Направете необходимото и сами ще се уверите как добре е работила предишната общинска управа за благото на Разград – успяха хората още в самото начало да си купят жилища в София, Варна и не знам още къде си. Което, драги ми Шеноле, е едно сериозно управленско решение, което, разтълкувано и доказано отпосле, гласи така: докато мога, ще цицам от Разград, след това да ме няма. Традицията по вземане на подобни „сериозни управленчески решения“ се спазва и от настоящата общинска власт. Разбира се, няма лошо в това да си купиш някъде друго жилище, но когато е с цел да цицаш и да бягаш, под съмнение е работата ти „на полза роду“.

В същия брой на „Екип 7“ е отпечатан и публицистичният материал на Янка Обретенова „Исус Христос възкръсна, а Разград?“ . В него са казани много неща и не е редно да се опирам на тях. Макар пак да ме гложди съмнението доколко един градоначалник и тия след него ще милеят за нашето градче, като ги чакат булевардите на София, Варна, пък може и някъде другаде по света. Що се отнася за изнесеното от Янка Обретенова относно заплатите на най-видните ни общинари, то те са просто поредното потвърждение за цицането и потопа, който може да дойде после.

Сигурно съм пропуснал, но не помня нито предишният кмет, нито настоящият да са излезли с предизборна програма, която ще осигури на жителите на общината достойна работа. Ако е имало такава, то значи не е изпълнена. Виж, за участие в проекти по европейски програми, съм се наслушал. Някои от които програми за разградския ни манталитет конкретно, са си меко казани вредни. Ако един човек непрекъснато чака някой да му дава подаяния, дали ще помисли да учи, да се развива в някоя област, да работи съвестно. Отговора отдавна го знаем благодарение на социалната ни система към една група наши сънародници. Е, кметовете сега са хора,които чакат на Европа. Вместо сами да разработят планове и превърнат управляваното от тях място в средище на все повече работни места и благополучие за хората - както икономическо, така и духовно. Е, имало е след Освобождението и такива личности. Сега ни личности, ни „взорът надежда види“ дори за свястно препитание. Какво тогава да задържа хората в Лудогорието? Голите партийни лакардии ли, на които самите им автори не вярват.

Не са за пренебрегване и нелепите назначения на ръководни постове, ставащи на принципа „наш партиен човек“. Някои от тия назначения може и да не се свързани с материалното, но е достатъчно обидно за свестните, безпартийни, но кадърни хора. Добре, че агрономът от Общинския културен център го разбра и според мене постъпи достойно като си подаде оставката.

Подкрепям призива на Шенол в края на материала „да запазим доколкото може поне младите и хората на средна възраст да останат да се трудят и живеят тук, в Лудогорието“. Макар че единствено с подкрепа, дори изказана във вестник, не става. Едно че няма кой да я чуе в Общината, друго че няма кой и не знае как да я материализира, третото е перифразираната мисъл на Айнщайн.


Иван ДЖЕБАРОВ