Търсене

Начало История От 115 години в Разград има организиран туризъм
От 115 години в Разград има организиран туризъм
10 May 2017

На 28 август 1895 година известният писател и общественик Алеко Константинов /Щастливеца/ повежда група софиянци интелектуалци, студенти, ученици на първия организиран туристически поход до Витошкия първенец – Черни връх.


10_05_2017_turizam_5.jpgВ Разград навремето още се говореше, че сред ентусиастите на Витоша е имало и разградчанин, но темата все още не е достатъчно изследвана. Тези първопроходници поставят началото на туристическото движение в България, което и до днес се радва на много почитатели и многобройни мероприятия у нас и в чужбина.

След първото туристическо дружество в България „Алеко Константинов“, организирано през 1899 година, и след първия конгрес на туристическата задруга в София на 29 април 1902 г., група от по-изтъкнати разградчани интелектуалци, търговци, ученици и любители на природата поставят началото на съществуващото и до днес туристическо дружество „Буйна гора“.

10_05_2017_turizam_2.jpgИнициатор на това начинание и първи председател на туристическото дружество е Христо Пигулев – завършил естествени науки в Мюнхен, Германия, и учител в Разградската гимназия. Той е изключителен педагог и изтъкнат специалист в прохождащата българска ентомологична наука. За съжаление не успява да продължи научните си изследвания, да се порадва на създаденото от него туристическо движение в Разград – умира току-що навършил 41 години в нашия град.

Делото на Христо Пигулев пуска здрави корени в Разград и учениците на Анание Явашов и Андрей Марков го продължават с туристически походи, археологически разкопки, събиране на експонати за хербарии и пр.

10_05_2017_turizam_3.jpgПо време на войните – Балканската и Първа световна, туристическото движение заглъхва, за да се възобнови с пълна сила след тях. От 1920 до 1942 г. Юношеският туристически съюз /ЮТС/ „Дели Орман“ е водещо дружество в България. Негови председатели са били Петко Бошев, Кирил Попов, Стефан Малчев, Никола Ковачев, Христо Белчев, Добромир Джамбазов, Венелин Петров, Иван Шарков и др.

Туристическото дружество в Разград през годините води много активен организационен живот – походи, участие в туристическите конгреси, привличане на нови членове, благотворителни мероприятия и др. По инициатива на разградските туристи 23 юни 1935 г. се полага основният камък на първата равнинна хижа в България – х. „Воден“. Тогавашният министър и спонсор на строителството Иван Багрянов я открива тържествено с участието на много туристи от Лудогорието на 11 септември 1938 година.

10_05_2017_turizam_4.jpgВ този активен период на туризма в Разград се провеждат много походи по българските планини: изкачване на връх Мусала, Мальовишкия дял на Рила, зимно изкачване на вр.Ботев и Амбарица, 40-дневен поход в Стара планина, Средна гора, Витоша, Рила и Пирин с водачи Добромир Джамбазов и Петър Шарков. През м.юли 1938 г. наши туристи провеждат първия си задграничен поход в Карпатите.

След Втората световна война се възобновява през 1945 г. разградското туристическо дружество с председател Кръстю Арнаудов, като става и член на Националния туристически съюз /НТС/. По-късно председатели на ТД в Разград са д-р Тодор Александров и адвокат Гроздьо Видов.

10_05_2017_turizam_7.jpgОт 1957 година ежегодно от Разградския край 15-18 групи с по 30 участници, организирани с водачи, са по българските планини. Най-активни сред тях са: Драган Драганов, Божидар Иванов, Станчо Станев, Михни Михнев, Тошка Ненчева, Пенка Малчева, Иванка Антонова, Хамза Хатибов, Иван Марков, Димитър Джуров, Вяра Благоева, Марин Пенчев, Тодор Димитров, Стефан Стефанов, Сава Донев и др. Те са инициатори за организирането на: от 1959 г. ежегоден поход по пътя на Таньо войвода; от 1963 г. - ежегоден зимен поход до комитетската къща в село Пороище, активно участие в движенията „Опознай родния край“, „Опознай България“ и „Покорители на планински първенци“. Само за 2010/2011 г. са регистрирани 240 участници с 5 златни, 49 сребърни и 912 бронзови значки.

10_05_2017_turizam_6.jpgРазград беше домакин и организатор на редица национални прояви: Национален колотуристически събор, Песенен празник на туристическата песен, състезания по ориентиране, включително и международни - Купа „България“, Купа „Дружба“, балкански шампионати /1979, 2000 г./ и др.

Към ТД „Буйна гора“ през годините са организирани секции: по алпинизъм с председател Христо Илиев, пещерно дело с председател Стойо Иванов, ориентиране с председател Атанас Велчев.

За дългогодишната всеотдайна работа на разградските членове на ТД „Буйна гора“ дружеството е наградено с орден „Кирил и Методий“ /1963 и 1977 г./ и медал „Алеко Константинов“ /1985 г./. Много разградски туристи са удостоени с високи отличия: заслужил деятел на БТС – 12 души; медал „Алеко Константинов“ - 38 души; медал „За особени заслуги“ - 12 души; медал „1300 години България“ - 2 души; отличник на БТС – 61 души.

10_05_2017_turizam_1.jpgПрез юбилейната 115-та годишнина на ТД „Буйна гора“ всички прояви и инициативи са подчинени на тази идея, като се приканват членовете и симпатизантите да се включат активно в тях.


Росен ЛИЦОВ


Снимки и материали от архива на мс Румен Станев, Васил Джамбазов и „Екип 7“

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Учителят Христо Пигулев, първи председател на основаното през 1902 година дружество.

* 1923 година – разградчани на национален туристически конгрес в Бургас.

* 1958 година – част от разградската група на туристическия събор на Юндола.

* По инициатива на разградските туристи е построена първата равнинна хижа в България – хижа „Воден“. Тогавашният министър Иван Багрянов, който е и спонсор на строителството, я открива тържествено на 11 септември 1938 година, а снимката е правена няколко месеца по-рано.

* 28 август 1919 г, разградски юноши туристи от ЮТС „Делиорман“ на поклонение над гробовете на загинали за Освобождението руски войници край село Зараево, Поповско.

* 1902 година – първите организирани туристи на излет в околностите на Разград.

* Последният преход на туристите от „Буйна гора“ бе преди седмица в района.