shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Двама ученици със златни медали от математическо състезание в Москва
12 May 2017

Двама ученици от ОУ „Васил Левски“ се завърнаха със златни медали от участието си в Международния конкурс „Математика и проектиране с използване на информационни технологии“ в Москва. Това съобщи научният ръководител на отбора инж. Коста Попов, който е старши учител по информатика и информационни технологии.


12_05_2017_mat.jpgТой припомни, че за трета поредна година подготвен от него екип се класира за финалния кръг на престижната надпревара. В тазгодишното единадесето издание на конкурса участваха седмокласниците Християна Наковска и Александър Десков, които разработиха проект в направлението „Математика и изкуство“. В своя труд на тема „Математика и музика“ те разгледаха как

още от времето на Питагор се започва с представянето на звуците с цифри и числа, как се определят нотите с определена продължителност и височина на тона.

„Отборът представи няколко музикални скали и кодира с ноти цифрите на интересните числа ПИ, Неперовото число, Числата на Фибоначи, константата ТАУ и Християна изсвири на пиано тези музикални композиции. Това беше особено интересно на международното жури, съставено от професори и доценти от Московския университет и Казахстанската академия на науките“, разказа инж. Попов.

Учениците представиха своя проект на отличен английски език и отговорите на поставените въпроси задоволиха оценяващата комисия. От 18 проекта в направлението, представени от отбори от три страни, разработката на разградския тим беше класирана на първо място и учениците заслужено се окичиха със златните медали.

На втория състезателен ден в конкурса се проведе Математическо предизвикателство за учениците от горните класове. На случаен принцип бяха съставени отбори от момичета и момчета от различни националности, които решаваха по три занимателни математически задачи. Така на руско-английско-български език учениците разпределиха етапите по решаването на задачите, обсъдиха решенията и накрая представиха резултатите пред журито.

Международният конкурс беше закрит с музикална програма, в която участва и Християна Наковска. Седмокласничката, която се обучава в ДМШ „Илия Бърнев“, изпя руската песен „О, любви“ в собствен съпровод на пиано.

Освен научна програма за участниците във форума беше организирана туристическа обиколка на забележителностите в Москва.

„В единия от дните посетихме „Музея – заповедник Царицино“, където ни разведоха из Екатерининския дворец и обиколихме „Хлебния дом“, където са се приготвяли огромни количества храна за царския двор. Плувахме на теплохода „Княз Игор“ по река Москва, разходихме се по артистичната улица „Арбат“, видяхме паметника на Пушкин и Наталия, изложбите и ателиетата на руските художници и артисти. Посетихме музея на космонавтиката, изкачихме Воробьови горьи и погледнахме Москва от високо. Всеки ден намирахме време да се разходим из „Красний площадь“ с Кремълската стена и невероятния събор „Василий Блажени“, разказаха учениците и техния ръководител.

Участието им в престижния международен конкурс стана възможно с финансовата подкрепа на спонсорите – Агрохимконсулт-3-земеделие“ ООД и ЕТ „Стефан Георгиев – НИМ“.

Антония КИРИЛОВА