shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Иван Димитров и Ганчо Йорданов са номинирани за наградата „Никола Икономов“
12 May 2017

Бившият областен лидер на КНСБ и настоящ поет и писател Иван Димитров и уникалният със своята научноизследователска краеведска дейност и принос към проучването и опазване на уникалните скални образувания около село Топчии Ганчо Йорданов са тазгодишните номинации за удостояване с наградата „Никола Икономов“, която ще бъде връчена по повод 24 май.


12_05_2017_dimitrov.jpgganco_iordanov.jpgТова е записано в проекта за решение на докладната записка на кмета Валентин Василев, която ще бъде гласувана на предстоящото заседание на Общинския съвет.

70-годишният Иван Димитров е юрист по образование и около 40 години се е занимавал със синдикална дейност. През 1999 година беше зам.-областен управител. Той е автор на няколко книги с поезия и белетристика. През 2011 година Димитров бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Разград“.

Ганчо Йорданов е роден през 1933 година. Учител по френски език. Повече от две десетилетия ръководи местното читалище. Дълги години се занимава с проучванията върху бита и културата на местното население „капанци“. Основен инициатор е за създаването на Капанския етнографски комплекс в Топчии. Предприема комплексни изследвания върху местната топонимия и антропонимия, както и върху местната гробищна символика. Издирил е десетки документи в наши и чужди архиви за село Топчии. Изнася много доклади и научни съобщения по време на научни конференции. Благодарение на усилията на Ганчо Йорданов скалите около Топчии са обявени за природни забележителности. Палеонтологията, минералогията и ентомологията са голямата му любов и домът му е превърнат в истински природонаучен музей. Освен това той проучва местната флора и фауна и поддържа връзки с наши и чуждестранни институции. През годините е водил лична кореспонденция с много световноизвестни личности. Ганчо Йорданов е и почетен член на Българския есперантски съюз.