shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 20.04.2018 г.
ekip7-small-2018-4-20.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Гюнай Хюсмен пое държавната власт в Лудогорието
12 May 2017

Вчера, навръх рождения си ден – 11 май, и навършването на 51-годишна възраст, новият областен управител на Разград Гюнай Хюсмен встъпи в длъжност. Доскорошният независим депутат е един от 22-мата губернатори, които Министерският съвет назначи в сряда.


12_05_2017_gunai_husmen.jpgИздигането на исперихчанина, който според декларациите му пред Сметната палата, е най-заможният политик в региона, на тази най-висока държавна позиция в Лудогорието, е логично следствие от действията му от есента на 2014 година досега. Колкото и да е парадоксално, те бяха предизвикани не от кого да е, а от любимата му партия ДПС, благодарение на която беше кмет на община Исперих през мандат 1995-1999 година, а от 2011 до 2014 година ръководи и Общинския съвет.

На парламентарните избори за 43-то Народно събрание Хюсмен събра над 6000 преференции и въпреки че беше на последното осмо място в листата на ДПС влезе в парламента. С мотива, че не е спазил джентълменско споразумение да не се възползва от преференциите, той беше изключен от парламентарната група на движението.

Впоследствие Гюнай Хюсмен нееднократно заявяваше, че никога няма да говори срещу ДПС, нито че ще влезе в друга партия. Относно правилността на решението на партийното ръководство той буквално каза „Времето ще покаже, нека хората да преценят“.

Като народен представител Хюсмен като че ли беше най-активен от колегите си, но не толкова в пленарната зала, колкото на „терен“. Купи си подвижна приемна, с която обикаляше из Лудогорието и се срещаше с хората, изслушваше ги, помагаше с каквото може. Раздаваше помощи по време на празници. Лично финансира пътуването на стотици жители на областта до София, където ги развеждаше из сградата на парламента. По негово инициатива бе учредено и надпартийно движение „Независимите“, с чийто подкрепа на местните избори през 2015 година бяха избрани кметовете на Исперих и Кубрат.

Постепенно Гюнай Хюсмен припозна ценностите на ГЕРБ и стана симпатизант на партията. На последните парламентарни избори той беше втори в листата и благодарение на вече голямото си влияние сред немалка част от традиционния електорат на ДПС, ГЕРБ постигна много добри резултати и стана втора политическа сила в региона с 15 200 гласа, като личният принос на Хюсмен е 5332 преференции. За сравнение, през 2014 година гласовете за управляващата партия бяха 10 161. Въпреки това в парламента влезе не местният човек Гюнай Хюсмен, а Десислава Атанасова, която няма нищо общо с Разградския край.

Именно в заслугите на исперихчанина за ръста на ГЕРБ може да се търси логиката за назначаването му за областен управител, което е нещо като компенсация, от една страна, а от друга е заявка за разширяването на влиянието на ГЕРБ за сметка на ДПС в района. Тъй като е с достатъчен опит и контакти както в местното самоуправление, така и в централната законодателна власт, Гюнай Хюсмен сигурно ще се справи със задълженията си. Сигурно не е без значение и фактът, че заплатата на областния управител за него, поради причина, която посочихме в началото, няма да е водешият стимул да управлява Разградска област.

Всъщност сегашната ситуация в известна степен е аналогична със случилото се през мандат 2013-2014 година, когато на власт дойде БСП и бе съставен кабинетът „Орешарски“. Въпреки всеобщото предпочитание на социалистите в областта листата да поведе уважаваният адвокат Стоян Димитров, от „Позитано“ 20 наложиха софиянката Татяна Буруджиева, която в крайна сметка стана депутат. Малко след това и Стоян Димитров беше „компенсиран“ с поста областен управител, който, оказа се, напълно му приляга.

Димитър КИРИЛОВ