shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Сметка за ток на жилищен вход в Разград скочи изведнъж десетократно
15 May 2017

Може ли сметката за изразходвана ел.енергия за асансьор и стълбищно осветление на седеметажен жилищен вход да скочи изведнъж десетократно?

Оказва се, че може, ако от „Енерго Про“ решат. Това го доказва фактурата, издадена на зам.-председателя на Общински съвет в Разград адвокат Калоян Монев, в качеството му на председател на Управителния съвет на етажната собственост на вход „Г“ на блок „Велико Търново“.


15_05_2017_energo.jpg15_05_2017_energo1.jpg

Тя е от 12 април и се отнася за периода от 11 януари до 10 април 2017 година. От формуляра е видно, че данните от общия електромер не показват наличие на консумиран ток. В резултат на това служебно са начислени 6054 кВтч. дневна и 282 кВтч. нощна ел.енергия. В крайна сметка от живущите се иска да платят за този тримесечен срок обща сума в размер на 942.52 лева.

От дълги години обичайната месечна сума за асансьор и стълбище /осветлението работи с фотоклетка с цел икономии/ е в порядъка на 20-30 лева, което ще рече, че за три месеца би трябвало да са консумирани около 90 лева.

За „Екип 7“ Калоян Монев съобщи как се е стигнало да тази абсурдна ситуация. На 19 декември 2016 година от Енергото са сменили електромера на входа, за което е съставен протокол от служителя Ивайло Иванов. От страна на собствениците се е подписал не Монев като домоуправител, а жена от входа, която по това време по чиста случайност си е била вкъщи. На 10 април от „Енерго Про“ извършили рутинна проверка, която установява, че електромерът не отчита изразходвана ел.енергия.

„Изглежда при монтажа служител на електроразпределителното дружество не е подвързал едната фаза. Това обаче ние, живущите, няма как да знаем, нито пък е наша работа. Защо обаче този пропуск не е отбелязан никъде? Редно е даже да ни се извинят. Ние нямаме никаква вина за ситуацията, заради което ще си търсим правата по съдебен път“, заяви Калоян Монев. Той допълни, че от името на УС на етажната собственост вече са изпратени жалби до „Енерго Про Продажби“ АД, Комисията за защита на потребителите и да Комисията за енергийно и водно регулиране.


Димитър КИРИЛОВ