shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Автобусни фирми превърнаха паркинг на блок в автогара
15 May 2017

Автобусни фирми превърнаха паркинга на жилищния блок срещу спортна зала „Абритус“ в Разград, та дори и тротоарите му, в нещо като частна автогара.

Вече месеци наред микробуси на две фирми паркират, нощуват и потеглят на курсове от ул. „Любен Каравелов“ 1, 3 и 5. Шофьорите им пристигат на работа с личните си превозни средства и така освен с бусове, задръстват паркинга за живущите и подстъпите към гаражите им и с други автомобили.


15_05_2017_avtobusi1.jpg15_05_2017_avtobusi.jpg

Известна част от автопарка си превозвачите спират в отбивката, която води към спортната зала отсреща. До неотдавна автобусчета на трета фирма пък паркираха в зелените площи между магазин „Ками“ и ул. „Бели Лом“.

Така докато едни си плащат чинно и ползват определените за целта места като официалната автогара на Разград, или спират в собствени бази, други паркират така, че хем да им удобно, хем да им безплатно.

Потърсихме главния експерт „Транспорт“ в Община Разград Станимир Стоянов, за да разберем има ли някакви изисквания, които превозвачите трябва да покриват, за да им бъдат възлагани линии. Като например да имат собствена база или паркинг. Попитахме още редно ли е транспортни фирми да използва за тази цел паркоместата на жилищен блок. Цитирахме и име на конкретен превозвач.

Експертът ни увери, че въпросната фирма има база, в която прави ремонтите на машините си. А пък това, че паркингът бил до жилищен блок, не го правел запазен за живущите. Така или иначе, бил обществен. Ако хората в квартала имали претенции, трябвало да подадат заявление до кмета и да опишат случая, пък той щял да прати комисия, такъв бил каналният ред.

Е, какъв смисъл има да се подава заявление до кмета и защо той би пратил комисия, щом паркингът е обществен?

Очевидно според действащите общински наредби няма нищо незаконно в това бусове за превоз на пътници до Дянково, Варна и други дестинации, да ползват като автогара паркинг на жилищен блок и да обгазяват терасите и прозорците на спалните на хората. Така че, ако на останалите транспортни фирми не им се плащат такси, ако някой няма къде да си спира ТИР-овете – могат да заповядат на „Любен Каравелов“. Паркингът е обществен. И най-вече безплатен. А може и други удобни места да си изберат, жилищни квартали в Разград – колкото щеш!...

Само на 20-тина метра встрани, източно от спортна зала „Абритус“, има широк и абсолютно неизползваем паркинг, много по-удобен за подобни цели. Там обаче никой не спира години. „Ако той не е обществен, защо този на близките блокове е и каква е логиката?“, питат живущите.

Мила КЮЛЮМОВА