shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Изложба за гетите с уникални експонати в Исперих
15 May 2017

Историческият музей в Исперих представи „Могилите на Котела – последни открития в Сборяново“. Гостуващата изложба на Регионален исторически музей – Разград беше открита в Музейната експозиция в центъра на Исперих. Гражданите и гостите на града имат възможността да видят резултатите от археологическите проучвания на гетските некрополи в резервата „Сборяново“ през последните 4 години.

15_05_2017_izlojba.jpg

Ръководителят на проучванията проф. Диана Гергова от години разгадава какво се крие зад думите на Херодот, че гетите практикуват „безсмъртието“. Експониран е уникалният и единствен по рода си канделабър, свързан с култа към Аполон. Предполага се, че върху него са изгаряни благовония при ритуали. Реликвата е от ковано желязо с форма на палмово дърво и изящна украса. На постер е представена друга интригуваща находка – колесницата двуколка (бига) от келтски тип, впрегната в два коня в уникални пози, непознати в цяла Европа.

На пет богато илюстрирани табла е и уникалното златно съкровище, намерено през 2012 г. в Голямата Свещарска могила. Изящните златни накити и апликации към конска сбруя със златен начелник са били поставени в дървено сандъче, като дар на Котела – гетския владетел, сключил съюз с Филип ІІ Македонски срещу скитите. Дъщерята на Котела е била втора съпруга на Филип ІІ. В експозицията посетителите ще видят не само точно копие на сандъчето, но и златни и сребърни предмети, стъклени мъниста, керамика.


Веселина БЕЛЕВА


Снимка Мехмед АЗИЗ