Търсене

Начало Оживление Наградиха победителите в националния хумористичен конкурс в Кубрат
Наградиха победителите в националния хумористичен конкурс в Кубрат
15 May 2017

За десети път втората столица на хумора в България след Габрово - Кубрат, посрещна хумористи, сатирици и карикатуристи от цялата страна. На тържество бяха наградени победителите в Десетия национален хумористичен конкурс „Кубрат 2017“. Присъстваха кметът на общината Алкин Неби, председателят на общинския съвет Хюсеин Юмер, членовете на журито - Георги Василски - главен редактор на програма "Христо Ботев" при БНР, акад. Румен Леонидов - управител на издателство "Факел" и Ивайло Цветков - председател на секция "Карикатура" при СБХ, много творци, ученици, граждани.


15_05_2017_humor.jpgПърво пред сградата на читалището бе вдигнато знамето на клуба за хумор и сатира "Жарава" - Кубрат. Това стори акад. Румен Леонидов, който и откри тържеството. В читалището бяха подредени 4 изложби - обща, от карикатури на тазгодишни участници в конкурса, ретроспективна на участници в предишните конкурси, съвместна - на изографисани бутилки и други предмети на Мариета Валериева - художничка, и на дървени скулптури на Цветан Дочев /и двамата от Враца/ и на сувенири, награди и материали на членове на клуб "Жарава".

Връчени бяха награди на победителите в раздела за карикатура. Специална награда на името на Велко Велков, присъдена от неговия син Владо Велков, получи Милко Диков от София. Награда за млад автор от секция "Карикатура" при СБХ получи Гален Иванов от Кубрат. Връчени бяха още награди, грамоти и поощрения на карикатуристи.

След това бяха връчени наградите в разделите "Стихотворение или кратък хумористичен разказ" и "Кратки сатирични форми". Специални награди получиха: на Конфедерацията на българските писатели - Борислав Костов от Велико Търново за пиесата "Секс, наркотици и крокодил", Динко Павлов от Бургас за книгата "Есенни брегове", Васил Аврамов от гр. Левски за книгата "Стряха от спомени" и Янко Митев от Хасково - награда на списание "Факел". От програма "Христо Ботев" при БНР бяха наградени местните творци Димитър Атанасов, Стоян Черников, Здравко Вутов и д-р Красимир Манолов. Всички участници получиха специалния вестник с наградените творби и автори и с произведения на местни и други творци, сувенири и други предметни награди за участие в конкурса.


Светломир КИРОВ

Снимки Драго БОГОМИЛОВ