shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Най-забавните римляни, стъпвали някога в Абритус...
15 May 2017

Тези деца пишат стихове, знаят кои са Артемида и Зевс, имат някой път шестици, друг път – други оценки, но това няма значение Защото училището не цели да ги направи бележкари, а да ги възпита като достойни и социализирани българи. Такова бе посланието на празника по случай 100-годишнината на ОУ „Елин Пелин“ в Стражец. Той се състоя в Археологически резерват „Абритус“ на 13 май в присъствието на родители, баби и дядовци, по-малки братчета и сестричета и даже един кон с каруца.

15_05_2017_abritus_1.jpg

15_05_2017_abritus_3.jpg15_05_2017_abritus_2.jpg

„Скитница е ромската душа и тя все по калните пътища скита. Но в село Стражец, в малка схлупена къщурка, с три бора отпред, тя намира своя пристан. Там в пек и мраз са приютени децата им. Върти се шареното колело на каруцата, но все там, в ОУ „Елин Пелин“ се връща вече сто години. Цял век памет...Цял век причина за уседнал и спокоен живот. Само вече циганка стара с горяща в ръката лула разправя за времето, когато таборът е бродел по света“, изрече директорът Лилия Пенчева от импровизираната сцена на наблюдателницата над Северната порта на Абритус. Там се проведе първият патронен празник в историята на Археологическия резерват, там се игра и първият куклен театър, който тези древни стени са виждали. Последваха индийски и модерни танци, приказки и стихове от Елин Пелин, но и някои авторски творби и дори три пиеси. Трогателно е, че за костюми на актьорите послужиха и автентични капански носии, извадени от раклите на учителката Росица Димитрова и директорката Лилия Пенчева.

Програмата бе подготвена от шестимата учители, които днес работят с около 60 деца в училището, но двойно повече бяха техните пенсионирани колеги, поканени на празника. „Помагаме на децата да правят това, което им е най-интересно“ – споделят учителките, без да изпадат в излишна носталгия по времената, когато близо 40 учители възпитаваха децата на Стражец - в ОУ „Елин Пелин“ и във вече несъществуващото СПТУ по керамика, а в него учеха и деца от Разград и региона.

Не само увеличение на заплатите заслужават тези български учители! Те заслужават да бъдат търсени като ментори на други свои колеги, които не успяват да интегрират и задържат децата в училище. Колективът на ОУ „Елин Пелин“ не е сам в усилията си. Подкрепя ги кметът Нуридин Шинаси; празникът бе подпомогнат финансово и организационно и от Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни към Община Разград. Присъстваха председателят на Общинския съвет Надежда Радославова и секретарят на МКБППМН Диана Господинова.

Училището работи по проекти на организация „Амалипе“, има занимания по готварство, танцова формация „Таралежи“ и много други начини да се ангажират децата и семействата им.

Даниела НЕДЕЛЧЕВА