shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.06.2018 г.
ekip7-small-2018-6-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Излезе от печат поетичната антология „Баща ми в мен“
15 May 2017

В началото на този месец излезе от печат антологията „Баща ми в мен“, чийто съставител е разградският поет Иван Дойнов. Книгата събира 204 стихотворения и поеми от 172 български поети. Първият поет в нея е роден през 1827 г., а последният – през 1978 г. Представени са всички поетически епохи и стилове – от края на Възраждането, през народническата поезия, модернизма, символизма и „предметната“ лирика, социалистическия реализъм и неговите алтернативи, чак до постмодерната поезия и до стиховете от първите години на ХХІ век.


15_05_2017_antologiq.jpgТази антология няма претенции да представи в пълнота темата за бащата в българската поезия от средата на ХІХ до началото на ХХІ век. Тя е по-скоро том с лирически творби, от които биха могли да тръгнат следващи колекции и изследвания. В този смисъл тази книга е отправна точка. Място, в което темата се заявява и откроява. Нещо като първо възвестяване и самопосочване. Като ковчеже, пълно с гласове.

„Баща ми в мен“ на Пенчо Славейков е първият ориентир, който дава не само заглавието на настоящата антология, но и поставя центъра на лирическата традиция, откъдето тръгва тази тема. Стиховете от няколко негови предходници като Петко Р. Славейков, Каравелов, Ботев и Вазов само леко изтеглят назад във времето тази традиция, колкото да хвърлят сянката й до бащата на автора на „Баща ми в мен“.

Това не е само антология за бащата, но и за сина – за техните диалози, но и за разривите между тях, за интензивното живеене в традицията, откроена в дъгата на приемственост между минало и настояще. Затова понякога в част от стихотворенията гледната точка се измества – не синът говори за бащата, а бащата говори на/за сина. Не само баща ми е в мен – сина, но и синът ми е в мен – бащата. Този взаимен обрат е изговорен още с евенгалските думи „Аз съм в бащата и той е в мене“, а поетите от антологията творчески го продължават.

В приложението „Думи за бащите“ са включени бележки и мемоарни фрагменти, оставени от литературни и други личности за техните бащи. Чрез тези думи е представено семейно-родовото измерение на темата.

В антологията са поместени и творби на мнозина поети от Разград и Лудогорието като Христо Радков, Петя Йорданова, Любка Стоянова, Иван Дойнов, Шабан М. Калкан, Пламен Панчев, Жени Славска, Кольо Дончев, Мехмед Карахюсеинов, Радосвета Миркова, Милена Дачева, Мариета Илиева – Пигелер, Дойчин Дойнов, Емилия Пройнова, Пламен Дойнов и Валентина Ласкаева.

Спомоществователи на антологията са Община Лозница, кметът на община Исперих Бейсим Руфад, „Млин 97“ АД, „Антибиотик Разград“ АД, Иван Петров, бизнесмен, Милен Минчев, инж.Мишо Драганов, инж. Гани Ганев, Методи Ботровлиев, д-р Марин Керчев, „Агрохимконсулт-3“ ООД, Димитър Павлов, адвокат в Разград, Цанка Тъмнишка.

Премиерата на антологията ще бъде в началото на юни в Разград, а по-късно в София и редица други градове на страната.