shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.06.2018 г.
ekip7-small-2018-6-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Седем доброволци от БЧК получиха призове за хуманизъм
15 May 2017

Седем доброволци от областната структура на Българския червен кръст в Разград получиха почетни знаци и призове за активната си хуманитарна дейност. Това се случи на тържествена церемония по повод Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Отличията бяха връчени от заместник-председателя на областната организация д-р Мария Пеева и директора на секретариата на областния съвет на БЧК д-р Милена Кехайова.


15_05_2017_bck.jpgВ началото на срещата те благодариха на всички червенокръстци, които работят в общностите, често в трудни условия и ситуации и със своята енергия, желание и умения оказват подкрепа на най-нуждаещите се. Само през първото тримесечие на годината областната червенокръстка организация е подпомогнала 7 198 души от Разградска област с хранителни продукти по програма ФЕПНЛ. В раздаването на продуктите на бедните хора са участвали 315 доброволци на БЧК. В момента продължава прякото хуманитарно подпомагане на уязвими лица и семейства, досега 45 души са получили помощи. Паралелно с това се провеждат ателиета по психосоциална подкрепа в училищата, обучения за оказване на първа долекарска помощ и за превенция на водния травматизъм.

След краткия отчет на дейността на червенокръстката организация почетни знаци за хуманизъм бяха връчени на двама дългогодишни доброволци на Червения на кръст. Приз получи директорът на СУ „Христо Ботев“ в Цар Нели Хинкова, която е съдействала за събиране на актуална информация за деца с увреждания и деца в риск от града. Тя е помогнала за сформирането на клуб „Подкрепа“ на БМЧК в Цар Калоян и за провеждане на серия от обучения по водно спасяване и първа долекарска помощ.

Почетен знак получи и друг активен член на червенокръсткото движение – Йордан Цанков, който е младши експерт в община Кубрат. Вече 13 години е член на БЧК и съдейства за предоставяне на подкрепа на бедстващи хора в общината, за разкриване на пунктове за набиране на помощи, активен е и при провеждането на фондонабирателни кампании.

На празника на Червения кръст признание за своята дейност получиха и петима доброволци от младежката структура на организация. Званието „Млад отличник на БЧК“ заслужиха Анна Борщ от Разград, Цветелина Митева от Исперих, Мелиса Раодславова, Беркант Мутишев и Ростислава Божилова от Кубрат. Изключително емоционално и неподправено бе обръщението на една от младите доброволки – Анна, която за последна година е част от червенокръсткото семейство, защото заминава да учи в Англия.

„Благодарна съм, че имах възможност да се променя, докосвайки се до една значима кауза. Много хора твърдят, че сме малко и не можем да променим ситуацията, но с малки крачки съм сигурна, че ще осъществим голямата промяна. Вярвам, че всеки от нас носи червеното кръстче в сърцето си“, заяви Анна Борщ.

Антония КИРИЛОВА