shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Панчев и още петима влизат в затвора за убийството на футболиста Добрин Добрев
15 May 2017

Върховният касационен съд постанови окончателни ефективни присъди по станалото вече историческо дело за убийството на футболиста Добрин Добрев.

Подсъдими в процеса бяха бизнесменът Йордан Панчев, Белин Матев от Бургас, Данаил Христов от Лозница и разградчаните Ерхан Еюб, Стефан Иванов и Марин Маринов.


15_05_2017_iordan_panchev.jpg15_05_2017_dobrin_dobrev.jpgСпоред първоначално повдигнатото обвинение на 7 декември 1996 година Панчев, действайки в съучастие като подбудител и помагач, а останалите като съизвършители, умишлено, с особена жестокост и по особено мъчителен начин са причинили смъртта на 45-годишния бивш футболист и капитан на „Лудогорец“ Добрин Добрев.

Драмата се разиграла във вход на блок „Млади семейства 2“ в Разград. В общински апартамент на същия адрес сестрата на Панчев Стоянка Йорданова, тогава 26-годишна, живеела с Добрин на семейни начала.

Вечерта преди убийството двамата били в механа „Майстор Манол“. Там футболистът подпийнал и ударил плесница на приятелката си, а тя си тръгнала към дома. Добрин я последвал и младата жена, въпреки случилото се, го пуснала да пренощува при нея. Междувременно брат й Йордан научил за станалото и заедно с приятелите си – останалите подсъдими в процеса, тръгнали към „Млади семейства 2“, „за да накажат Добрин“, твърдеше обвинението. Междувременно съпругата на Панчев, която разбрала за намеренията им, телефонирала на Стоянка, за да я предупреди да изпрати Добрин. Така и станало.

Мъжът тръгнал да излиза от входа, но точно в този момент отпред спрели две коли, от които излезли шестимата мъже. В опит да се скрие, той се затичал обратно по етажите, но нападателите го застигнали. Единствено Панчев се отделил от групата и влязъл при сестра си, където двамата се скарали. В това време останалите мъже пребили жестоко Добрин, който изпаднал в безсъзнание, а те продължили да го бият и ритат докато спре да диша. След това повикали Панчев и всички заедно си тръгнали от мястото. Трупа оставили на междустълбищната площадка. Минути след това последвало анонимно обаждане в полицията и на местопрестъплението била изпратена оперативна група, която само констатирала смъртта на Добрин.

Според съдебномедицинска експертиза, той починал от тежка черепно-мозъчна травма, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Аутопсията установила фрактура на черепа и счупване на 13 ребра.

На предварителното производство през 1996 година нито един от мъжете не се е признал за виновен. Обвинението на Данаил Христов било повдигнато задочно, тъй като веднага след станалото той се укрил. Това не дало възможност на разследващите да го разпитат и изземат дрехите му. Останалите му съучастници пък се възползвали от този факт и прехвърлили цялата вина върху него, се посочваше в обвинителния акт.

Няколко пъти е било спирано делото през изминалите повече от двайсет години от фаталния 7 декември, става ясно от постановеното сега решение - веднъж от 8 юли 1997 до 16 март 2000 г., след това от 28 юли 2000 до 9 март 2005 г. и от 17 юли 2005 до 19 декември 2005 г.

На производство в Окръжен съд – Разград то влезе през 2006 година, но тъй като впоследствие един от съдиите в състава бе командирован, а другият си прави самоотвод, се наложи делото да започне от „кота нула“. По тази причина при повторния му старт в края на 2013 година бяха назначени запасен съдия и резервен заседател, които да следят разпитите наред с титулярния състав, за да може да заместят членовете му при нужда.

На процеса в Разград нито един от присъстващите петима обвиняеми не се призна виновен, като автор на убийството сочеха липсващия Данаил Христов.

На 19 юни 2014 година година петчленен разширен състав на Окръжен съд-Разград постанови шест ефективни присъди от по шест години за всеки от обвиняемите. Христов бе осъден задочно, тъй като все още бе в неизвестност. Три месеца по-късно той беше арестуван в София при полицейска операция на служители на отдел „Издирване” при ГД „Криминална полиция” и СДВР и мярката му „Задържане под стража“, постановена още през 1996 година, беше приведена в сила. От тогава досега Христов е в ареста. А делото обикаляше от инстанция на инстанция.

През февруари 2015 година Апелативен съд-Варна потвърди произнесените в Разград присъди. На 21 октомври същата година обаче Върховният касационен съд, пред който обвиняемите обжалваха решението, отмени акта и върна делото отново на Апелативен съд. Основанията за това бяха, че втората инстанция е допуснала съществени нарушения на закона и процесуалните правила. Според касационните съдии, за да постановят решението си колегите им от ВАС не взели всички мерки за разкриване на обективната истина, не направили всестранно, пълно и обективно изследване на обстоятелствата по делото за изясняване на противоречията, а запълнили доказателствения дефицит с предположения без изследване на всички възможни версии.

Така се стигна до повторното разглеждане на делото в Апелативен съд-Варна, който на 11 март 2016 година се произнесе с ново решение. С него присъдата на Йордан Панчев бе намалена от шест на пет години, тъй като магистратите приеха, че той е бил подбудител и помагач на умишлено убийство, а не на убийство с особена жестокост. Затова и не следвало да носи отговорност за извършеното в повече от останалите петима подсъдими. Техните присъди съдът остави без промяна.

Последва ново обжалване пред Върховния касационен съд, който след няколко отлагания от октомври 2016 до януари 2017 година, на 13 февруари обяви делото за решаване.

Сега, три месеца по-късно, в заседание на 10 май последната инстанция се е произнесла с окончателен съдебен акт, който вече не подлежи на обжалване. С него обаче наказанията на шестимата са намалени още. Най-ниска е присъдата на Йордан Панчев -

три години и шест месеца лишаване от свобода. По четири години и половина ще лежат

Белин Матев, Ерхан Еюб и Марин Маринов, пет години ще остане в затвора Стефан Иванов, а пет години и половина е наказанието за Данаил Христов.

Любопитни са основанията за това присъдите да бъдат редуцирани допълнително. В решението си ВКС посочва, че в съответствие с практиката на Европейския съд по правата на човека, при определяне на наказанията още Окръжният съд в Разград е взел под внимание „изтеклия прекомерно дълъг период на наказателното производство“, което „безспорно нарушава правото на подсъдимите за разглеждане на делото им в разумен срок“.

Въпреки това, според ВКС, присъдите трябва да бъдат намалени още, тъй като от постановяването на решението в Окръжен съд-Разград досега са минали още три години.

Тъй като Данаил Христов до известна степен с поведението си бил провокирал това забавяне, неговото наказание следвало да се намали най-малко, става ясно от решението на ВКС.

За да постанови присъди в този размер, съставът отчел и конкретния „принос“ на всеки от един от съучастниците.

Към днешна дата осъдените за тежкото престъпление все още са на свобода, имат обаче забрани за напускане на страната. Според процедурата, делото трябва да бъде изпратено обратно на Апелативен съд-Варна, който пък да го препрати в Разград за изпълнение на присъдите. Колко време ще отнеме това, не е ясно. Не е ясно и дали окончателното наказание, което Йордан Панчев ще трябва да изтърпи, е три години и шест месеца.

Както е известно, от 24 ноември миналата година е в сила негова 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен по друго дело. Тя е за нанесени средни телесни повреди на 56-годишния собственик на пункт за скрап Тодор Добрев и на 48-годишния Яшар Ибрямов от село Ломци.

Сега би следвало двете наказания да бъдат кумулирани. При групирането обаче Окръжният съд в Разград би могъл да увеличи общото наказание с една втора и така присъдата на Панчев да нарасне до 5 години и пет месеца. Дали това ще се случи, предстои да видим.

Мила КЮЛЮМОВА