Търсене

Начало Интервю Давид Серано: Децата в нашата академия са талантливи и амбициозни
Давид Серано: Децата в нашата академия са талантливи и амбициозни
16 May 2017

Давид, как се стигна до Вашето идване в „Лудогорец“, лесно ли приехте това предизвикателство?

Говорих с Хосе Порталес, който вече бе работил тук. Той ме убеди за не повече от минута, че това е един амбициозен, но и реалистичен проект, който дава много възможности.


17_05_2017_serano.jpgС новата база, която вече е готова, с треньорите, които са най-добрите в България, с добрата селекция на млади футболисти във всички възрасти, с подкрепата на ръководството, на собственика г-н Кирил Домусчиев, имаме всички шансове да постигнем високи резултати и да допринесем за развитието на проекта „Лудогорец“. Още повече, че можем да разчитаме изцяло на Хосе Порталес, който е от най-добрите специалисти по работа с млади таланти в света и има невероятни познания, натрупани в различни страни по света, включително най-напредналите във футболно отношение. Това е сериозно предимство, на което ние единствени можем да разчитаме и да залагаме смело на него.


Каква е оценката Ви за условията, които предлага клубът?

В клуба всичко е на максимално добро ниво, като организация, професионализъм на екипа и условия. Същото в пълна степен важи и за новата база, която предлага най-добрите възможности за подготовка в България, а може би и на Балканите. За да съм още по-ясен, ще уточня, че говорим за съоръжения, които са на ниво европейски елит. Не е за подценяване, че Разград е малък град, в който е няма какво да разсейва младите ни играчи, те са концентрирани изцяло върху футбола и е по-лесно дисциплината да бъде поддържана на нужното ниво.


Какво е мнението Ви за нивото на децата и юношите в школата, виждате ли достатъчно голям потенциал, за да станат един ден професионалисти?

Има много добри играчи. Нашата основна цел е да можем да захраним първия отбор с най-добрите таланти на България, но това е сложен и продължителен процес, който ще отнеме много време. Ние сме тук точно заради това, да помогнем с всичко възможно на тези деца, юноши и младежи да развият своя потенциал – с тренировки, мачове, индивидуални и отборни анализи. В Испания имаме едно виждане за играта, но трябва да се адаптираме на методическо ниво към виждането за играта в България, за да можем да помагаме на младите при целия процес на формирането им като футболисти. Но пак казвам, необходимо е търпение, макар че добрите дни за школата вече идват. Например наскоро спечелихме с 5:0 мач за купата срещу един голям отбор „Левски“, като общият резултат бе 9:2.


Според Вас кои са силните страни на природните дадености, с които идват българските деца?

Техниката при тях е вродена, имат си я по рождение, това е хубаво и другите могат само да завиждат. Най-хубавото обаче, че играят футбол с желанието да се научат и развиват. Толкова са амбициозни, че по цял ден ходят след нас и не спират да ни питат как да подобрят играта си.


Какво трябва да развият тези момчета, върху какво е необходимо да работят най-много?

Най-много работим с играчите и отборите върху тактическите аспекти на играта. Еволюцията в световния футбол е много бърза, буквално всеки ден излиза по нещо ново. Ние следим тенденциите от Германия, Испания, Англия и другите водещи страни, за да сме информирани максимално и винаги в крак с времето. Стремим се да предадем всичко това на тях.


Акцентът върху резултатите и медалите ли е, или върху изграждането на няколко, но качествени футболисти?

Ние никога не сме държали на резултатите и не изискваме това от треньорите. Ако продължим да работим на същото високо ниво, като следим тенденциите, налагани от най-силните в света, резултатите ще дойдат и на индивидуално, и на отборно ниво. Ясно е, че не всички ще стигнат до нашия мъжки отбор. Там нивото е много високо, ниво „Шампионска лига“, казано директно – най-доброто в света. Ние трябва да изискваме максимума от тези момчета и да вярваме, че един ден някои от тях не само ще стигнат до първия отбор, но и ще бъдат трансферирани в големи клубове в Европа.