Търсене

Начало История Пазарната икономика уби разградския баскетбол, но още го помним!
Пазарната икономика уби разградския баскетбол, но още го помним!
16 May 2017

Избягвам да пиша за баскетбола. Едно, че този голям за Разград спорт в мъжкия профил вече е доведен до отчайващо ниско ниво. Второ, че като човек, въртял се повече от 50 години в него, се притеснявам, че може писанията ми да се приемат и като напомняне на другите банално и постоянно за себе си.

17_05_2017_basket.jpg

И въпреки всичко поемам риска, защото баскетболът е единственият колективен спорт в Разград, стигнал до елита само със собствени сили. Спорт, който пожъна върхове само със собствени треньори, деятели и пари и при който винаги водещи фигури са били състезатели, излезли от разградската школа - нещо, с което друг спорт не може да се похвали.

Сега, когато наближават 60 години от първото участие на разградски отбор в мъжкото държавно първенство, искам да припомня имената на водещите фигури в него само като състезатели, като вземем избирането им в годишните десетки за критерий, което носи и известен субективизъм, разбира се. Популярността и качествата на състезателите, които ще спомена обаче ги правеше категорични лидери за определен период от време, в който те безспорно доминираха със своя професионализъм и са носили отбора на гърба си, както се казва на спортен език..

Естествено, трябва да се започне с Владимир Софрониев. Състезател, притежаващ изключителна отскокливост, великолепна стрелба от разстояние, здрава психика и колективен дух, достигнал в развитието си до тогавашния ЦДНА и играл водеща роля като състезател в отбора на „Лудогорец“ до 1962 година.

След него водещ състезател става незабравимият Богомир Стефанов. Няма да бъде преувеличено, ако за Бого говорим само със суперлативи и като нападател, и като защитник. Мощен и техничен, великолепен дрибльор, Бого шефстваше по терените в следващите години, като любимец на разградската публика и черна котка за всички елитни отбори в групата.

Щафетата от него поема за няколко години Пламен Панчев. Състезател, достигнал до елитните отбори на „Ямбол“ и „Академик“ /Пловдив/ и удостоен пръв със званието майстор на спорта.

В следващите десет години лидерството в разградския баскетбол се поема от Димитър Мартинов. Няма друг баскетболист, свързал името си само с разградския баскетбол, който така убедително да е доминирал и да е допринесъл за израстването и представянето на отбора в „А група. Безпрекословен лидер, отличен тактик, владеещ тънките моменти на играта и в нападение и защита. Марто е майстор на спорта, оставил името си и като най дългогодишен състезател, получил абсолютно признание за запомнящия си принос.

Последен, но може би най ярък състезател – и не само защото е и най-близък по време до нас, е Илиян Йорданов. Изключителен реализатор. На два пъти реализатор в „А“ група. Нееднократно вкарвал зашеметяващите 50 точки на мач в групата на майсторите. Човекът кош, играл още в шампионските отбори на ЦСКА, „Спартак“ /Плевен/ и Шумен, минал и през националния отбор. Единственият баскетболист от Разград, стигал до номер 1 в десетката на Разград, в която са включвани и останалите четирима.

Има още няколко професионални баскетболисти в града, чиито имена ще се помнят, като майстора на спорта Астерис Амбажидис - национален състезател, играл и за „Дунав“ и „Славия“, Емил Маринов - също състезавал се и за „Дунав“, Икмет Мюрселов, Румен Вълчев, Георги Стефанов, Коко Ангелов, Милко Ведев, Симеон Варчев,Тодор Златев и още плеяда, които заслужават признание и които, разхвърляни във времето, създават мощната цветна картина - сякаш от Делакроа - на обичния в Разград мъжки баскетбол. В Разград, разбира се, са играли много големи баскетболисти от други школи, но гореспоменатите са водещите фигури, от самия Разград, изградили родословното дърво на баскетбола тук, заедно със стотиците други състезатели, чиито имена искам, но нямам място да спомена. Но за всички тях - едно голямо мъжко БЛАГОДАРЯ!


Пламен ПАНЧЕВ


Б.р. Това е първият от поредицата материали, с които известният поет и бивш баскетболист Пламен Панчев се спира на моменти от историята на популярния и много успешен в близкото минало спорт в Разград. В следващи материали авторът обръща повече внимание на ролята на баскетболните треньори и деятели в града.