shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 22.06.2018 г.
ekip7-small-2018-6-22.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Пчели нападнаха възрастна жена
16 May 2017

„Вече два пъти поред ме жилят пчели, които съседите ми отглеждат в непосредствена близост до имота ми“, оплака се 86-годишната Цонка Маринова от Разград. Възрастната жена има къща в родното си село Топчии и често ходи, за да поддържа дворното си място.


17_05_2017_p4eli-2.jpgТя разказа, че един ден, докато си прекопавала градината, зад тила я ухапала пчела от кошера на нейния съсед Йордан Петров, който поставил пчелините си по-малко от метър разстояние от оградата.

Два дни по-късно, докато вършела селскостопанска си работа, отново я нападнала пчела, само че от кошера на другата й съседката Ваня Миланова. За разлика от комшията, който отглеждал само пет пчелни кошера, тя имала над петдесет и рискът жилещите насекомите да навредят на хората, живеещи в близост е в пъти по-голям. Чести оплаквания за ухапвания от пчелите имала и Елена Стилиянова, която не смеела да излезе навън да си свърши дворната работа.

В Закона за пчеларството е предвидено в населени места и вилни зони пчелините да са на разстояния на по-малко от 5 метра от границата на съседа, ако входовете им са ориентирани към него, и не по-малко от 3 метра, ако входовете не са с лице към границите на съседния имот. В случая обаче тези ограничения не са спазени и кошерите са поставени в непосредствена близост до имота на Цонка Маринова и ограничават свободата й са обитава собствения си двор.