shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 25.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-25.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
„Плетени мисли“ – мъдрият женски поглед към този объркан свят
16 May 2017

„… животът е един танц – в крайна сметка всички сме на хорото. Едни са по тежкарските стъпки, други от мимики и жестове го докарват, трети подскачат извън ритъм, а някои рипат на опашката. На хорото са и млади, и стари, и богати, и бедни, и болни, и здрави. На хорото приказките са излишни. Който го може, играе, който не може, само се пречка“.


17_05_2017_kniga1.jpg17_05_2017_kniga.jpgНовата книга на Снежана Желязкова „Плетени мисли“ може да се постави до Библията в семейната библиотека. Тя е сбор от размисли, афоризми, спомени, истории и женска мъдрост – изказана от човек, който много е преживял и много може да даде на познати и непознати. Тази книга може да се чете от всяка случайно разгърната страница и при всяко настроение. Може да я отваряш напосоки, за да търсиш опора в тежки моменти, можеш да се усамотиш с нея за цял дъждовен следобед, можеш да намериш в нея смисъл тогава, когато усилията изглеждат безсмислени.

Тайно оставям част от товара си по пътя. Ако някой го вземе, да разбере какво ми е било“.

Читателите на „Екип 7“ помнят, че преди година, точно на Благовещение, Снежана Желязкова представи „Букварче за родители“, в която синтезира опита си на педагог. Тя е била учител в с. Веселина, педагог в дом за деца, лишени от родителски грижи, директор на училището в Иван Шишманово, а сега и старши възпитател в ОУ „Никола Икономов“. Новата „Плетени мисли“ обобщава житейския опит и показва най-различни превъплъщения на жената. Тя е писана в продължение на 10 години.

„Карък-самотник, заобиколен от фенове“, казва за себе си Снежана Желязкова. Не фенове, а искрени приятели я заобикалят и подкрепят – от децата и техните родители, с които работи, до безбройните й познати и непознати приятели в социалните мрежи, които започват деня си с добрите думи, които тя всеки ден публикува – кратки и мъдри, понякога изпълнени с тъга, често с горчивина, но винаги с надежда, че започва един ден, в който ще дадем нещо на света. Жената, която излага свободно жизнената си философия, е феномен в този свят на зрелища и насилие. Начинът, по който Снежана въвежда читателя в своя вътрешен свят, напомня за изказа на японската писателка от Х век Сей Шонагон /„Записки под възглавката“/. А разказът „Айше“ – със своята болка, откровеност и прошка, може да се сравни с начина, по който Исабел Алиенде в „Къщата на духовете“ представя женската съдба и женската сила да продължиш живота, като простиш насилието.

За да оставим на читателите възможност сами да намерят себе си в малката, но и безкрайна книга „Плетени мисли“, завършваме с голямата надежда на Снежана Желязкова – да представи книгата си пред публика в Етнографския музей в Разград в дните около Деня на славянската просвета и култура. Желаем й успех!


Даниела НЕДЕЛЧЕВА