shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 16.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Звездно акустично трио изнася концерт за „Нощта на музеите“
16 May 2017

Известните музиканти Цветан Недялков, Иван Лечев и Веселин Койчев от „Акустично трио 3000“ ще участват в „Нощта на класическата китара“. Звездите ще изнесат концерт утре вечер от 21 часа в градинската сцена на къща музей „Димитър Ненов“.


17_05_2017_muzei-2.jpgПо време на събитието в разградския храм на музиката за първи път ще бъдат показани автентични снимки на виртуозния композитор Димитър Ненов и негови писма, адресирани до акад. Петко Стайнов. Фотографиите и историческите свидетелства са предоставени на Регионалния исторически музей в Разград от художника Александър Сертев.

Вълнуващите културни прояви са част от богатата програма за Европейската нощ на музеите – 18 май, съобщи старши експертът в дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в община Разград Виолета Антонова. Тя заяви, че по този повод утре Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ и всички обекти на Регионалния исторически музей могат да бъдат посетени безплатно от 18.00 часа до 01.00 часа.

В тези часове любителите на изкуството ще имат възможност да разгледат творбите в Национална изложба „Лудогорие“, която е подредена в галерията. Посетителите на културната институция ще могат да се докоснат до гениалните изобретения на XIX и XX век, представени в пътуващата изложба на Детски научен център „Музейко“ – София.

„Нощта на музеите“ продължава с литературна среща с българската писателка и преводачка на англоезична фантастика и белетристика Здравка Евтимова. Тя ще разговаря с разградската интелигенция сред възрожденската атмосфера на дома на една от първите български поетеси – Станка Николица Спасо-Еленина в интервала между 18.30 и 19.30 часа. Събитието се организира по инициатива на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и къща музей „Станка и Никола Икономови“.

Малко по-късно от 19.30 часа в къща музей „Акад. Анание Явашов“ ще се изявят младите актьори от МТФ „Импулс“ към Народно читалище „Развитие 1869“ в Разград. Под ръководството на Веселин Керемедчиев театралите ще представят откъс от комедията „Женско царство“ на Стефан Костов.

След това в дома на академика ще бъде открита експозицията „Старопечатна литература“ с материали от фондовете на Регионален исторически музей – Разград и Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“. Всеки, който желае да се потопи в света на старопечатното слово, ще може да разгледа изложбата до края на месец май.

Събитията продължават в Етнографския музей в Разград, където децата и възрастни ще бъдат посветени в занаятите – керамика, тъкачество и изработка на капански китки. Това ще се случи по време на работилницата „Да станеш майстор в потайна доба“, която ще бъде отворена за посещение от 18 до 24 часа. Накрая участниците ще получат свидетелства за усвояване на съответния занаят и ще отнесат в домовете си изделията, които са сътворили сами.

По повод на Европейската нощ на музеите ще бъде подредена изложба с нови непоказвани до момента находки от проучването на Археологически резерват „Абритус“. Разградчани ще имат възможност да посетят експозициите на Интерактивния и Археологическия музеи, където ще се пренесат в реалността на тайнствения римски град.

Антония КИРИЛОВА