shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 16.05.2018 г.
ekip7-small-2018-5-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Местят Капанския събор от Гецово на Пчелина
16 May 2017

За първи път Капанският събор няма да се проведе в Гецово, а в местността Пчелина, обяви кметът на Разград Валентин Василев. Сред мотивите на местната власт за промяна на мястото на фолклорното събитие е очакваният голям брой посетители и липсата на условия и достатъчно пространство в разградското село.


17_05_2017_sabor-7.jpg

Спорен е въпросът кой сега е по-сърдит: дали Валентин Василев на гецовлии, че не са избрали кандидата на ГЕРБ за селски кмет; или гецовлии на Василев, че мести събора от Гецово на Пчелина...

„След обстойно преглеждане на предвидените събития, експертите от отдел „Култура“ ме посъветваха да се промени локацията на събора. Отчитаме, че с всяка година участниците и зрителите се увеличават, дори през миналата година не успяхме да осъществим някои идеи, заради липсата на място“, заяви градоначалникът.

През изминалите шест години фолклорното събитие се провеждаше в Гецово, но тогава кмет беше Пламен Пантилеев от ГЕРБ, който също като лидера на партията Валентин Василев се пременяваше във фолклорна капанска носия. Сега обаче след частичните избори преди две седмици, които спечели кандидатът на Обединените патриоти, съборът няма да се проведе в селото.

Новият кмет на Гецово Емил Гиздов, който вчера официално встъпи в длъжност, не прие мотивите на общинската власт и заяви, че преместването на събора е наказателна акция срещу новата власт или по-скоро срещу гецовлии, които не са гласували за кандидата на ГЕРБ.

„Досега и шестте събора винаги са били в Гецово, има добре развита техническа инфраструктура и достатъчно място за разгръщане на събитията. Преместването на събора в местността Пчелина е свързано с допълнителни разходи за пригодяване на пространството за такъв тип масово събитие“, заяви Гиздов. Той допълни, че ще търси законови варианти да защити интересите на гецовлии и ще подготви докладна записка, която да бъде вкарана по извънредния способ за разглеждане на предстоящата сесия на местния парламент, още повече, че в бюджета на общината са предвидени и гласувани средства за събора тъкмо в Гецово, а не за събор на Пчелина.

Дотогава обаче по предварителен план седмото издание на Капанския събор ще се проведе на 3 юни от 10 часа в местността Пчелина. Заявки за участие са подали 19 фолклорни формации от 11 населени места, сред които Каменово, Кривня, Разград, Цар Калоян, Гецово, Островче, Топчии, Костанденец, Осенец, Пороище и Садина.

Изявите на сцената ще бъдат съпътствани с детска работилница, спортни игри за деца и родители и кулинарна изложба. В заключителния концерт са поканени да участват народните певици Мария и Магдалена Филатови и музикантите от оркестър „Лира“ от Добрич.

Амбицията на организаторите е през следващите години съборът да се превърне в регионален и в него да участват състави от други етнографски групи.


Антония КИРИЛОВА