Търсене

Начало Новини Близо 900 абитуриенти за последно ще прекрачат училищния праг
Близо 900 абитуриенти за последно ще прекрачат училищния праг
19 May 2017

Близо 900 абитуриенти от 18 учебни заведения в Разградска област ще отбележат завършването на средния етап от образованието си. Тази година баловете започват от 23 май, когато за последен път училищния праг ще прекрачат зрелостниците от пет разградски гимназии.


Дванадесетокласниците от ПГИ „Робер Шуман“ ще празнуват в ресторант „Папараци“, а завършващите от випуска на ПГССХВТ „Ангел Кънчев“ са избрали ресторант „Капитан Блъд“. В същия ден е балът на абитуриентите от ПГО „Станка Николица Спасо-Еленина“,

ПГТС „Христо Смирненски“ и Спортното училище, които ще полеят завършването си в ресторант „Лес“.

Края на ученическия си живот ще отбележат възпитаниците на Професионалната гимназия „Васил Левски“ в Исперих, които на 23 май ще празнуват в ресторант „Ален мак“. След това учениците ще заминат за Слънчев бряг. В същия курортен комплекс ще бъде и балната вечер на гимназистите от ПГВМЗ „Александър Стамболийски“ в Лозница.

Зрелостниците от ПТГ „Шандор Петьофи“ за последен път ще чуят училищния звънец на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Момичетата и момчетата ще празнуват в ресторант „Синьото око“.

В същия ден ще бъде балът на абитуриентите от ПГСС „Хан Аспарух“ в Исперих, които ще се съберат в ресторант „Трамонто“, а на 29 май ще заминат за Слънчев бряг. Зрелостниците от ПГЗ „Кл. Тимирязев“ в Завет са избрали по-далечна дестинация и ще отбележат завършването си в турския курорт Кушадасъ. Учениците от випуск 2017 на СУ „Христо Ботев“ в Кубрат, които на 24 май ще празнуват в ресторант „Колибите“.

Баловете продължават на 25 май с тържеството на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Разград. Абитуриентите от елитната гимназия първо ще се съберат в двора на училището и след официалното изпращане ще се отправят към ресторант „Папараци“.

В същия ден в ресторант „Рибарска среща“ успешното си завършване ще празнуват зрелостниците от Професионалната гимназия в Кубрат. Краят на училищния живот ще отбележат и възпитаниците на СУ „Христо Ботев“ в Цар Калоян, които ще се веселят в

ресторант „Елит+“, а на 26 май ще имат втора бална вечер в Слънчев бряг.

Специалната вечер на абитуриентите от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград е на 26 май, когато за последно ще се съберат в двора на гимназията. След това випускниците ще се придвижат пеша по булевард „България“ до ресторант „Синьото око“.

В същия ден ще бъде балът на дванадесетокласниците от ПГХТБТ“ Мария Кюри“ в Разград, които ще празнуват до зори в ресторант „Папараци“. Момичетата и момчета от тазгодишния випуск на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Самуил ще полеят завършването в ресторант „Винарна“.

Абитуриентите от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Завет ще празнуват последни, но за сметка на това са избрали най-далечната дестинация за бала. На 27 май те ще заминат за гръцкия остров Корфу, където ще останат до 2 юни.

Преди да се отдадат на радостта и еуфорията от завършването зрелостниците трябва да се явят на държавните зрелостни изпити. Задължителната матура по български език и литература ще се проведе днес и на нея ще се явят 936 ученици. На 22 май пък изпит по избираема дисциплина ще положат 942 души. Разликата в цифрите идва заради младите хора, които предишни години са имали слаби оценки на матурите и сега се явяват повторно.

Според данните на образователното министерство броят на учениците от Разградско, които успяват да се дипломират, с всяка изминала година се движи в намаляваща прогресия. През 2014 година диплома за средно образование са получили 948 души, през следващата година 881 дванадесетокласници са завършили средно образование, а през 2016 учебна година с документ са се сдобили едва 774 абитуриенти.

Антония КИРИЛОВА