Търсене

Начало Искам думата Светлина в тунела: има все още учители с мисия да водят напред децата ни!
Светлина в тунела: има все още учители с мисия да водят напред децата ни!
24 May 2017

Преди всеки 24 май съзнанието ми е провокирано от размисли за учителите и учениците. Обичам този празник. Все още мога да започна „Върви, народе възродени“ и да я изпея цялата. И докато си пея, усещам, че някъде отвътре ме обзема светло и радостно чувство.


Усещам, че се усмихвам и цялата съм обзета от благодарност за късмета, че съм имала прекрасни учители – учеха ни, поставяха пред нас цели и предизвикателства и ни научиха сами да си поставяме такива. Отдавна съм съзнала, че те са имали съдбовна роля в живота ми. Сигурна съм, че са много тези, които чувстват същото като мен.

Единственото, което помрачаваше празничността на този ден беше тъгата, че моят син имаше добри учители, някои от тях харесваше, но така и не бе намерил вдъхновител сред тях.

Но това се случи, макар и чак в 11 клас, когато се премести в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ и в класната стая се срещна с учителя си по химия Веселинов. Първоначално беше заинтригуван, после амбициран. Срещата го влюби в една наука, предизвика го да изгради визия за бъдещето си, свързано с нея. Щастлива съм, че това се случи и че благодарение на тази среща, той вече влага друго усещане и разбиране в думата УЧИТЕЛ.

Не знам колко големи ще са успехите му, нито колко далеч ще го отведат мечтите му. Сигурна съм обаче, че срещата с този учител му даде увереност, че може да успява и че и след години споменът за нея ще бележи с усмивка лицето му.

Затова ми се иска на всеки 24 май ние, които вече не сме ученици, да си спомним с топлота за добрите учители, ако сме ги имали, и да пожелаем от сърце на децата да имат щастливия късмет да срещнат един такъв.


Ивелина ИГНАТОВА

Разград