Търсене

Начало Култура „Прошепнати думи“ от Таньо Клисуров в разградската галерия
„Прошепнати думи“ от Таньо Клисуров в разградската галерия
31 May 2017

„Прошепнати думи“ за любов звучаха в понеделник вечерта в една от залите в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“. Това е заглавието на най-новата стихосбирка на Таньо Клисуров, представена от автора ѝ сред творци и почитатели на поетичното слово в Разград. С поета беше и вдъхновителката му - съпругата му Мария.

От името на областния управител гостът получи цветя.


31_06_2017_klisurov_1.jpg31_06_2017_klisurov_2.jpg

Водещият Пламен Панчев представи жизнения и творчески път на автора. Роден в Мъглиж, израснал в Стара Загора, завършил българска филология във Великотърновския университет, работил в културния отдел на в. „Септември“, Клисуров е бил главен редактор на литературния алманах „Хоризонт“, на в. „Вик“, драматург на театър „Гео Милев“. Първата му книга – „Южна гара“ печели наградата „Южна пролет“ и се зареждат още 11 произведения, книга на руски език и още много награди.

„Аз съм един типичен провинциален поет. Затова се гордея с това, което съм постигнал, преодолявал съм повече бариери от връстниците си от столицата. Живеех в сутерен. Мечтата ми да стана поет беше свързана с желанието да изляза на повърхността“, сподели гостът. А за поезията си изтъкна, че не го привличат кокетираните сложни метафори. И действително, докосна сърцата с „естествен изказ, изповедност, разбираем поетичен език“, както сам определи естетическите си принципи; с много „човешка топлота“ – според приятели от фейсбук, цитирани от Панчев.

Събрала интимните стихове на целия му творчески път, книгата „Прошепнати думи“ е посветена на съпругата му - жест, който поетът обясни с мисълта на френската писателка Франсоаз Саган: „На млади години жената е обичана, защото е хубава, а когато стане по-възрастна, тя трябва да бъде обичана, за да продължава да бъде хубава“. Но посвещението на жена му не означава, че възпятата любов се върти в семейно-битов кръг. „Това е любовта в различните аспекти, в различните житейски ситуации“ – каза авторът.

Не закъсняха въпросите и изказванията. Иван Гявурджиков припомни стихове, които са спомогнали за приемането на старозагорския поет в Съюза на българските писатели. Иван Дойнов го изненада с бр. 5 на сп. „Тракия“- издание от далечната 1971 г. с дебютиращи автори, в което са и стихове на начеващите творческите си пътища Клисуров и Дойнов, подари му свои книги и том 10 от библиотечната поредица „Лудогорие“. Споменът на Цонка Донева за ученическите години в старозагорската езикова гимназия „Ромен Лоран“, където тамошният учител по литература я е мотивирал да пише, провокира спомените на Таньо Клисуров как към поетическото перо са го подтикнали доц. Кисьов в строителния техникум, а по-късно и поетът Иван Мирчев. На Нина Илиева, отскоро в Разград, съученичка на Петя Дубарова и сподвижник на поетически кръгове в Бургас, поетът посочи, че по-скоро се счита социален поет, но че любовният стих повече се харесва на хората. На Галя Ралева разказа как като ученик написва тетрадка с 40 стихотворения, които посвещава на момиче, в което се влюбва, но отговор не получава. Съпругата му Мария се похвали, че и тя е получила подобна тетрадка. Така в редуване на прочувствен прочит на поезия със съкровен диалог с публиката премина неусетно поетичната среща, на която поетът Таньо Клисуров се сдоби с нови почитатели и приятели.

Веселина ЙОТОВА