shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.08.2018 г.
ekip7-small-2018-8-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Казус за лека телесна повреда разрешиха бъдещи юристи от Математическата гимназия
12 June 2017

 

 

Десетокласници от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ участваха в симулиран процес върху един от най-популярните казуси за тийнейджърската възраст – сбиване за момиче след разправия в социалните мрежи, довело до лека телесна повреда у единия от младежите, участвали в сбиването.

 

 

 

Емоцията, наречена „симулиран процес“ е невероятна – ученици, които са се подготвяли предварително с юристи в часа „Етика и право“, накрая обличат тоги и влизат в съдебната зала, за да приложат на практика наученото.

24 ученици от всички десети класове на Математическата гимназия се бориха да участват в процеса. Историята е следната – момиче, което си има приятел, получава лични съобщения в социална мрежа от друго момче, което се бори за нейното внимание. След остър разговор в училищния коридор между гаджето и другия младеж, се стига до сбиване по-късно на центъра на града.

Младите „съдии“, „прокурори“, „адвокати“, „вещи лица“, „потърпевши“, „свидетели“ в продължение на три часа бистриха „кой крив, кой прав“. Непрекъснато ги подкрепяха и съветваха съдия Нели Генчева, съдия Николай Борисов от Районен съд Разград, прокурор Недка Петрова младши прокурор Десимира Недкова от Районна прокуратура – Разград. Въпреки че обвиняемият не признаваше вината си и въпреки че според казуса на мястото на сбиването не е имало камери, чрез показанията на свидетелите се доказа, че той наистина е виновен. Планирано е да се проведе още един симулиран процес до края на учебната година с участието на учениците от Езиковата гимназия, но казусът ще бъде различен.

Съдът за трета поредна година работи проекта „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ с гимназиите от Разград, като през тази година са обхванати Математическата и Езиковата гимназия.


Даниела КУМАНОВА