Търсене

Начало Оживление Млад актьор от Разград дебютира в новия филм на братя Чучкови
Млад актьор от Разград дебютира в новия филм на братя Чучкови
16 June 2017

 

 

„В киното има деветдесет процента чакане и десет процента актьорска игра“, казва един от най-великите актьори, режисьори и сценаристи на нашето време Чарли Чаплин. С неговите думи 24-годишният актьор Александър Евгениев от Разград описва атмосферата на снимачната площадка при подготовката на новия български филм „Снимка с Юки“.

 

 

 

Продукцията се реализира от братя Борислав и Виктор Чучкови, сценарият е дело на Димитър Стоянович, а режисьор е Лъчезар Аврамов.

„За мен най-ценна беше възможността да проследя целия снимачен процес. На ден съм имал около 30 минути работа на терен, но стоях с екипа неотлъчно и наблюдавах работата по проекта. Като артист за мен е важно да се уча от ежедневните разговори и преживявания с всеки един човек“, разказа младият актьор за дебюта си в киното и допълни, че филмът се очаква да излезе тази есен.

Страстта му към седмото изкуството не отстъпва на любовта към театралната сцена, на която се изявява. Александър Евгениев играе в представлението „Саломе“ на театър „Българска армия“, режисирано от Диана Добрева.

В момента текат и репетициите за спектакъла „Калигула“ на Народен театър „Иван Вазов“, в който си партнира с утвърдени имена в театралното изкуство като Деян Донков, Валентин Ганев и Йосиф Шамли.

Покана за участие в двете пиеси получава като един от изявените актьори от класа на професор Пламен Марков. Като студент в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ 24-годишният самороден талант се изявява в няколко пиеси на учебния драматичен театър към академията. Сред тях са комедийното представление „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир, „Варвари“ от Максим Горки и „Бай Балчо споменува“ по текст на проф. Марков. Заедно с колегите му са изнасяли представленията в градовете Варна, Силистра, Велико Търново, Габрово, Чирпан, Дългопол и Провадия.

По време на следването си получава признание от театралната гилдия и академичната общност за неоспоримия си талант в областта на сценичното изкуство. През 2016 година печели приза „Любимец 13 – Надежда на българския театър“ за дебюта си на голяма сцена. Тази година стана носител на наградата „Най-най-най“ в категория „Актьор за драматичен театър“. По традиция отличията се връчват на изявени абсолвенти от факултетите „Сценични изкуства“ и „Екранни изкуства“ на НАТФИЗ.

„За мен наградите са субективен критерий за успех, защото освен мен още 20 души заслужават да ги получат. Най-същественият индикатор за работата на актьора е оценката на публиката и аплодисментите в края на представлението“, коментира Евгениев.

От наблюденията си в театралните салони споделя, че има както възпитана и ерудирана публика, така и зрители, които не уважават труда на актьорите и не знаят как да се държат в залата. Той самият е обграден от хора, които имат отношение към културата и ценят високо изкуството на Мелопомена. От семейството си наследява любовта към театъра и по-конкретно от бащата си Евгени Стефанов, който е актьор в ДТ „Антон Страшимиров“ и от майка си Галина Стефанова, която също работи в разградския храм на културата.

По сценичния път тръгва на 14-годишна възраст, когато се присъединява към Младежка театрална формация „Импулс“ с ръководител Мария Петрова-Енева. През този период участва в представленията „Железният светилник“, „Скъпа Елена Сергеевна“ и „Зимна приказка“.

Завършвайки средното си образование се лута в избора на професия и заминава за Англия. Година по-късно в него узрява идеята да продължи да се занимава с актьорско майсторство и се връща в България. Само за две седмици се подготвя за изпит в НАТФИЗ и го приемат в класа на проф. Пламен Марков. Към днешна дата споделя, че не съжалява за секунда за избора, който е направил преди четири години и сега вижда под нов ъгъл актьорската професия и усеща в дълбочина ролите, които трябва да пресъздаде на сцената.

„В нашата професия образите се градят с наблюдение и вглеждане в себе си. Като актьор всеки ден провокирам себе си, за да извикам нова емоция. Ирационалното е, че дори по време на ужасяващите трусове в живота, се стремя да запечатам емоциите, които ме владеят,

за да ги използвам при изграждането на следващия образ“, разказа Евгениев допълвайки, че за него животът и театърът са неразривно свързани и не могат да съществуват поотделно.

В момента 24-годишният актьор чака развитието на няколко проекта, в които е поканен да участва. Той заяви, че иска да работи с хора, които знаят, че в театъра се забърква смес от взаимоотношения в екипа, който заедно приготвя блюдо, което не е съобразено с масовия вкус, а удовлетворява фините рецептори на ценителите.

Антония КИРИЛОВА