Търсене

Начало Оживление Гладиаторски битки, древни римски ритуали и светлинно шоу на Абритус
Гладиаторски битки, древни римски ритуали и светлинно шоу на Абритус
19 June 2017

 

 

Мощни гладиаторски битки, римски военен лагер, дефиле с антични костюми, демонстрации на древни занаяти, дегустации на вина и храни от римската кухня, вечерни спектакли с мистични ритуали и танци сред руините на Абритус. Това са част от акцентите в програмата на третото издание на историческия фестивал „Античният Абритус“, който ще се проведе на 23 и 24 юни на територията на древния град.

 

 

 

В рамките на културно-историческото събитие разградчани ще се пренесат в далечна епоха и

ще имат възможност да облекат римски одежди, да си изсекат монети и да редят мозайки, анонсира главният експерт в дирекция „Култура, спорт и туризъм“ на община Разград Виолета Антонова. Тя отбеляза, че в петък от 17.30 часа посетителите на Интерактивния музей на РИМ-Разград ще могат да разгледат изложба с новооткрити артефакти в Археологическия резерват „Абритус“.

Фестивалът ще бъде открит от 21 часа на вила Урбана, където ще оживеят героите от спектакъла с античен сюжет „Троянки“ от Еврипид. На сцената ще се изявят младите актьори

от Нов български университет от класа на Ева Волицер, която е режисьор на представлението. Пиесата носи древни антични добродетели и непреходни ценности, но звучи съвременно в своята класическа рамка.

Програмата ще продължи със завладяващ спектакъл на пловдивската танцова формация „Елика“ и високотехнологично авторско шоу с космически костюми и лазерни ефекти на Стефан Роглев. Кулминацията на вечерта ще бъде лазерно-светлинно музикално шоу на „Люстам“ – София. При дъждовно време предвидените събития ще се проведат от 20 часа в театралната зала на Народно читалище „Развитие 1869“/Стария театър/.

Вторият фестивален ден ще предостави на най-малките възможност за приключения и изследователска работа. В събота от 10 часа в античния римски град ще има Детска експедиция за откриване на най-голямото в страната златно монетно съкровище с 835 монети от V век, което е открито в резерват „Абритус“.

По-късно от 15.30 часа в рамките на Римски военен лагер ще се проведе дефиле на участниците в историческия фестивал. Програмата ще продължи с антични спортни състезания „Забавен пентатлон“, а победителите ще бъдат увенчани от жрицата покровителка на Абритус.

От 18.30 часа ще има възстановки на гладиаторски битки, в които ще се включат

групи от училищата, спортните клубове и детските центрове в община Разград.

Специално участие във фестивалната програма ще вземат възпитаници на Детска театрална студия „Мастер-клас“ при Ростовския академичен драматичен театър „Максим Горки“, с ръководител Олег Ширшин – заслужил артист на Русия.

Посетителите ще видят още ритуали от античната епоха, които ще пресъздадат актьори от Драматичен театър „Антон Страшимиров“ в Разград. Паралелно с това ще има открити работилници за автентични занаяти от древността и дегустации на вина и храни от римската кухня.

Фестивалът ще завърши със спектакъла с античен сюжет „Сатурналии“, който ще представят талантите от Театрално-танцова формация „Пулс“ и Средношколска формация „Лудогорска младост“ при Капанския ансамбъл. От 21.00 часа на Римски театрон ще възродят античните празници в чест на Сатурн – римския бог на златото, времето и плодородието, силата и справедливостта, обединител на античните богове за равенство, мир и изобилие.

Антония КИРИЛОВА