Търсене

Начало Интервю Луис КОЛЛИНС: Ще ми липсват Разград и Езиковата гимназия
Луис КОЛЛИНС: Ще ми липсват Разград и Езиковата гимназия
30 June 2017

 

 

Езиковата гимназия ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ има много добри отношения със световната програма за обмен „Фулбрайт“ и вече от пет години Разград приема представители на тази фондация, като последният техен представител е Луис Коллинс от щата Кентъки в САЩ. Луис е един прекрасен млад човек, който е само на 27 години, но вече се справя чудесно с българския език. Ние се срещнахме с него в деня преди неговото заминаване за родината му, за да поговорим за впечатленията му от България, за трудния за чужденците български, но и за многото спомени и изживявания, които той е имал в нашата страна.

 

 

 

Луис, предстои ти да летиш обратно за твоята страна. Все пак, с какви впечатления напускаш България и как ти се стори престоят в нашия град Разград?


Преди всичко искам да заявя, че в България и в Разград много добре ме посрещнаха. Всички мои приятели българи и мои колеги българи, с които работих през тази учебна година в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, бяха изключително дружелюбни и позитивни към мен. Разбира се, Вашият град ще ми липсва, както ще ми липсва гимназията Ви, в която учат чудесни и умни деца и преподаватели. Според мен нивото на преподаване в Езиковата гимназия е страхотно, а учителския колектив, заедно с директора Пейчо Георгиев, направиха всичко по силите си и ме приеха - мен и моята работа. Въпреки че имах неголеми познания по български, навсякъде получавах съдействие и подкрепа, за което благодаря на всички. Не говоря просто за преподаването ми, а за настаняването ми и изобщо за комфорта в Разград, който ми осигурихте, докато бях тук, за да преподавам английски.


Именно за българския език исках да те попитам! Срещна ли трудности, докато го усвоиш?


Аз учих и дори държах изпит по български език преди да дойда в Разград. Езикът Ви наистина е уникален, но не е от най-трудните езици в света. Честно казано, на мен най-много ми беше трудно самото произношение на езика и особено онзи деликатен момент с произнасянето на буквата „р“. Аз дори все още не мога да произнасям българско „р“ (смее се). Всъщност българското „р“ е съвсем различно от английското „r”, макар че съм наясно, че от филологическа гледна точка става дума за една и същ звук и в двете ни азбуки. Просто при Вас то се изговаря по особен за мен начин. Затова и доста се притеснявах, когато се налагаше да говоря на български, тъй като произношението ми на Вашия език все още ми е трудно. Но някак си, все пак успях да се справя!


Освен в Разград, ти си бил и на други места в България. Сподели ни повече за тези пътувания...


Бил съм на много места в България, но мога да посоча две, които ми се сториха изумителни. Първото е на изток, до морето. Нос Калиакра, където скалите са невероятно красиви. Бях там на къмпинг за няколко дни и веднага бих препоръчал тази забележителност като нещо, което трябва да се види от всички чужденци. Второто място е високо в планината Рила – Рилския манастир и Седемте рилски езера – вероятно едно от най-красивите места в целия свят, където аз съм бил. Когато имах шанса да бъда там, през нощта небето беше превъзходно и наблюдавах няколко падащи звезди! Едно страхотно изживяване, което препоръчвам да се изпита лично от всички!


И накрая, какви спомени и сувенири ще отнесеш с теб в САЩ? А би ли се върнал отново при нас в България?


Разбира се, ще отнеса много сувенири и подаръци за спомен от Вашата страна. От моите приятели в Разград аз получих подаръци – часовник и покривка за маса с избродирани на нея български народни мотиви. Но освен тях получих и няколко български икони, а също така съм взел лични подаръци за моето семейство в САЩ и по-конкретно за майка ми, брат ми и сестра ми, които много обичам. България е едно от най-величествените и красиви места по света, където съм бил и желая да я посетя отново, но вече вероятно като турист, а не като преподавател. Хората тук сте изключително мили и добри, за мен ще бъде истинска радост да Ви срещна отново някой ден в бъдеще. До нови срещи, приятели!


Дамян ХРИСТОВ