Търсене

Начало Интервю Разградчани спасяват животи с благотворителната кампания „Аз вярвам и помагам“
Разградчани спасяват животи с благотворителната кампания „Аз вярвам и помагам“
07 July 2017

 

 

Разградчани дават шанс на недоносени бебета да поемат своята глътка живот. За това не са нужни пари, а само два грама човечност. Толкова тежи една капачка. Събрани много капачки на едно място, осигуряват скъпата апаратура за отделенията по неонатология в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ и МБАЛ „Света Анна – Варна“. Благотворителната кампания „Аз вярвам и помагам – с пластмасови капачки“ е идея на младежи от сдружение „Аз вярвам и помагам“ във Варна.

 

 

 

Тя стартира през ноември 2015 година, като целта е чрез събирането и рециклирането на пластмасови капачки да се закупи и дари ценната медицинска апаратура. За две години са събрани повече от 22 тона пластмасови капачки. В безкористното дело участие взимат хора от Варна, Шумен, Търговище, Добрич, Сливен, София, Попово, Разград и много други градове.

Сътрудници за Разградска област са семейство Свилен и Дочка Иванови. Той работи в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, а тя има семеен бизнес в село Желязковец, община Самуил. Това, което ги подтиква да се включат в инициативата, е оказването на помощ на недоносени бебета в животозастрашаващо здравословно състояние. Те са част от благотворителната кампания от самото начало и са признателни на всички, които им носят капачки, за да ги предадат в морската ни столица. Приканват тези, които имат желание да се включат в инициативата, да се свържат с тях, за да се осигури здравето и животът на още недоносени бебета.


Отворили сте сърцата си за едно благородно и безкористно дело. Вие сте жители на столицата на Лудогорието, но се включвате в инициатива в морската ни столица. Как научихте за нея и каква е причината да откликнете на призива на варненци за събирането на пластмасови капачки?

 

За кампанията разбрахме от приятели във Варна. За 5 месеца събрахме 5 туби капачки и от сдружението ни поканиха да станем сътрудници за Разградска област. Веднага се съгласихме заради любовта ни към децата, към бебетата. Обичаме малчуганите, те са ни на сърце. Да помогнеш за спасяването на детски живот е важно. Също така, няма нищо скрито в кампанията, всичко е искрено. Отделяме от времето си, защото вярваме в каузата. Организаторът и председател на организацията Владислав Николов разчита и е много благодарен на разградчани за събирането на капачките. Благодарение на двете кампании, в които взехме участие, се закупи аспирационна система за торакален дренаж при пневмоторакс и американски неонатален веноскоп. Помагаме и на други инициативи. Участвали сме в благотворителни концерти с фолклорни танци и знаем какво означава да се притечеш на помощ на нуждаещ се.


Срещате ли съдействие в лицето на разградската общественост?


Множество фирми, училища, общински и държавни институции, приятели, познати, колеги взимат участие и са много активни. Децата от ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“ и техните родители и преподаватели събират капачки с голямо желание. По техен пример се включиха и учениците от ОУ „Никола Икономов“. Списъкът с участниците в инициативата е голям. Сред тях са Областна администрация, КНСБ – Разград, Агенция по геодезия, картография и кадастър, Държавен фонд „Земеделие“ – разплащателна агенция, магазини „Технорай“ и „Свежест“, „Български пощи“, „Път Консулт“ и много други. Възхитени сме от готовността и алтруизма им. Нека продължават да събират капачки и дано се включат още повече хора с още повече чували.


Събирателният пункт за капачки се намира във Варна. По какъв начин се осъществява събирането на пластмасата от Разград и транспортирането ѝ? Защо се рециклират именно капачки и има ли значение видът им?


Желаещите от Разград събират капачките и ние ги взимаме от тях, като е препоръчително да ги съхраняват в чували. Два пъти годишно, през шест месеца, ги транспортираме до Варна. Последният път занесохме 34 големи пълни чувала. Организаторът не приема да му се занесе само една туба с капачки, заради това желаещите трябва да се обръщат към нас, за да осъществим преноса на големи количества наведнъж. Всичко е с благотворителен труд и се основава на безвъзмездна помощ. В момента кампанията е в кратка почивка до 20 септември, за да могат да се предадат и рециклират всички събрани до момента капачки. Това не означава, че връщаме някого, който донесе пластмасата. В края на септември ще осъществим масово събиране на капачки, така че желаещите да продължават да събират през летните месеци. Рециклират се капачки, защото са по-компактни и тежат повече, когато са концентрирани на едно място. Събират се всякакъв вид капачки – такива за затваряне на течности, кремове и др.


Досега е събрано огромно количество капачки, резултатите са видими. Но кампанията има ли краен срок?


Не, досега три пъти сме предавали големи количества капачки. В началото хората събираха пластмасата, но не заеха към кого да се обърнат за предаването им. Сега всички искат да се снимат с нас и с чувалите с капачки, за да не забравят доброто си дело. Надяваме се още повече хора да разберат за кампанията и да се включат, за да се постигнат по-големи резултати. От тази зима се събират капачки и за шуменската болница, но за Разград все още не сме чули за подобна инициатива. Ако има, бихме се включили, за да помогнем.


Десислава СТЕФАНОВА