Търсене

Начало Оживление Сектор „В“ - новата перла в короната „Лудогорец арена“
Сектор „В“ - новата перла в короната „Лудогорец арена“
10 July 2017

 

 

Съвсем скоро „Лудогорец арена“ ще бъде първият стадион в страната, след столичния „Васил Левски“, който ще бъде от 4 категория и ще може да приема мачове от плейофите и груповите фази на Шампионска лига и Лига Европа. Ако строителството на сектор „В“ върви с такива темпове, с каквито вървеше досега, аз съм оптимист, че още в средата на август ще можем да играем тук плейофите. За да спазим сроковете и указанията, дадени от УЕФА, сега десетките работници на софийската строителна компания „ЕИС“ са денонощно на обекта - това сигурно причинява неудобства на живеещите в близост до стадиона, за което се извиняваме.

 

 

 

Това каза за „Екип 7“ изпълнителният директор на „Лудогорец“ Ангел Петричев, с когото се срещнахме в петък.

Още след отдаването на концесия на градския стадион, което стана факт след дълга процедура при едно необяснимо и безсмислено първоначално упорство на Община Разград, собствениците на клуба разсеяха всякакви съмнения в искреността на намеренията си да направят „Лудогорец арена“ най-модерното подобно съоръжение в страната. Това пролича всъщност още при строителството на трибуна „Моци“, но тогава имаше коментари, че парите са държавни. Сега обаче всичко е за сметка на братята Кирил и Георги Домусчиеви, чието условие е всичко, което се прави, да бъде с най-високо качество и без никакви компромиси. По груби изчисления само за сектор „В“ ще бъдат инвестирани 8-9 000 000 лева.

Работата започна през април и по всичко личи, че ще завърши предсрочно. През втората десетдневка на юли ще започне монтирането на над 3500 седалки. Те са от най-ново поколение и са същите,като на най-модерните стадиони в Европа, какъвто е например стадионът на „Байерн“ /Мюнхен/ - „Алианц арена“.

След окончателното завършване, сектор „В“ ще прилича на трибуна „Моци“, като на него ще бъдат обособени различни категории места с отличен изглед към терена. На този сектор ще бъде преместена и ВИП зоната. На около 200 квадратни метра площ на нивото на подземния паркинг ще има ВИП зала за кетъринг за официалните лица по време на мачовете от Европейските клубни турнири и българското първенство. Ако „Лудогорец“ се класира в евротурнирите, клубното ръководство планира зоната „Чемпиънс клуб“ също да е на нивото на подземния паркинг. Тя ще бъде там до завършването на всички фази от цялостната модернизация на „Лудогорец арена“, след което отново ще бъде преместена на досегашното си място.

ВИП зоната в сектор „А“ще бъде използвана от журналисти и коментатори, защото по изискване на УЕФА клубът е длъжен да осигури около 150 места за медиите, които особено в Шампионска лига са много обгрижвани по обясними причини. Когато пък се разруши сектор „А“ за ново строителство, мястото за журналисти ще бъде обособено в сектор „В“.

Тъй като разградският стадион е по-специфичен и малък и няма голям избор от допълнителни помещения, се предвижда изграждането на спомагателна шатра, която да изпълнява ролята на работна зона за медиите и зала за пресконференции. Тя ще бъде осветена и климатизирана и ще разполага с всички необходими удобства. Това се прави, тъй като съществуващата зала за пресконференции в трибуна „Моци“ в мачовете от Шампионска лига е планирана за друго предназначение. Самата шатра ще бъде или на паркинга на трибуна „Моци“, или на паркинга за медиите.

Колкото до другата коментирана тема - за задължителното осигуряване на достатъчен брой паркоместа, от „Лудогорец“ обясниха, че и затова е помислено. Цялата зона около стадиона и в близкия район ще бъде използва по време на мачовете за паркинг. Всички близки улици около стадиона ще бъдат блокирани за паркинг зона, каквото се прави и на много места в Европа. Същата методика на обособяване на паркинг използва например „Парк де Пренс“. Това ще стане чрез мерки за промяна на движението на МПС.

На сектор „В“ ще има и ВИП паркинг, който ще се ползва от официалните гости, включително и от УЕФА и от ръководствата на разградския клуб и на гостуващия отбор.

След като стане напълно готов, сектор „В“ ще бъде новата перла в короната, наречена „Лудогорец арена“, а след реализацията на целия проект съоръжението няма да има аналог в страната, като не броим позападналия и нуждаещ се от сериозна реконструкция национален стадион, което е друга тема.

През август разградският стадион ще може да приеме малко над 8000 зрители, когато се реновират и останалите сектори, неговият капацитет ще стане 12 500 места, което напълно покрива критериите на УЕФА.

Не е далеч времето, когато и най-големите скептици на проекта „Лудогорец“ няма да са честни към самите себе си, ако не признаят, че това е изключително успешен проект на двама успешни предприемачи. Няма да е пресилено ако кажем, че благодарение на Кирил и Георги Домусчиеви, които взеха присърце идеята на разградчанина и сегашен президент на „Лудогорец“ Александър Александров, Разград става все разпознаваем в България, Европа и света.

Нека всички да повярваме, че най-доброто наистина предстои!


Димитър КИРИЛОВ