Търсене

Начало Новини Омбудсманът Мая Манолова се срещна с жители на село Тодорово
Омбудсманът Мая Манолова се срещна с жители на село Тодорово
14 July 2017

Омбудсманът на Република България Мая Манолова се срещна с жители на исперихското село Тодорово, които настояват училището в населеното място да не бъде закривано, каквото решение е взел Общинският съвет в Исперих.

Над 500 души от Тодорово и съседните села Делчево и Печеница са се включили в подписка за запазване на учебното заведение. Позицията си те изпратили до много институции, но отговор получили само от Мая Манолова.


14_07_2017_maq-2.jpgС Манолова бе и областният управител Гюнай Хюсмен, който обясни, че не може да отмени решението, тъй като то не е незаконосъобразно. Той о апелира към местните хора също да имат ангажимент към училището, да го подкрепят. В училището в Тодорово през следващата учебна година ще учат 59 деца, а в същото време други 25 деца от селото са возени от родителите си до общинския център Исперих, за да учат там.

Мая Манолова коментира, че е разговаряла с министъра на образованието Красимир Вълчев и с председателя на Парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, които са изразили становище, че политиката и на правителството и на парламента не за закриване на училища. В момента се изработва механизъм за подпомагане на защитени училища – отдалечени и които обучават деца в риск, училището в Тодорово ще подлежи на подобно подпомагане с близо 50 000 лева. Министърът се е ангажирал със своя заповед да отмени решението на Общинския съвет – обяви Манолова.

След срещата в Тодорово Мая Манолова и областният управител Гюнай Хюсмен разговаряха и със заместник-кмета на Исперих Айджан Бейтула и с председателя на Общински съвет Исперих Даниел Димитров, които защитиха позицията на местната власт.