shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Разградска делегация обмени опит с 300 колеги от български училища по света
04 August 2017

Представители на ОУ „Васил Левски“ в Разград участваха в честването на 10-годишнината от основаването на Асоциацията на българските училища в чужбина, която има за цел да пази националната идентичност и да обединява чрез образование българите, живеещи зад граница.

04_08_2017_amerika-2.jpg

04_08_2017_amerika-1.jpgНа тържеството, което се състоя в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, присъстваха над 300 представители на български училища по света. Сред гостите бяха началникът на отдел „Образование“ към Община Разград Елка Драмалиева, директорът на ОУ „Васил Левски“ Диана Първанова и моя милост Здравко Душков. Поканата за участие дойде от Бойка Попова – академичен директор и основател на неделното училище за български език и култура „Христо Ботев – Академи“ във Вашингтон. Американското и разградското училище осъществяват общи проекти и по време на срещата бяха обсъдени бъдещите посоки за сътрудничество.

Тържеството за първата десетилетка от създаването на Асоциацията започна с изпълнение на народна песен от Моника Ауманова – първата завършила българското училище в Дубай. Фолклорната музика ни вдъхновява да съхраняваме езика си, да пазим нашите обичаи и традиции, наследени от дедите ни, далеч зад пределите на родината, да ги препредаваме от поколения на поколения. Основна заслуга за това имат учителите зад граница, директорите и личностите, дръзнали да се борят като апостоли с възрожденски дух за създаване на български неделни училища – основен фактор децата на емигриралите да изучават майчиния език и вековната българска култура.

За съжаление, поради липса на средства, се закриват изградени училища към някои посолства, както се случи преди години в Лондон. Тогава посланикът ни там Иван Станчов дава личен пример на истински родолюбец и патриот като възстановява училището и го отваря за всяко българско дете, което иска да учи езика и историята ни. Прави параклис в двора на посолството и създава читалище. Осигурява издръжката му изцяло чрез дарения. Редица родолюбци следват примера му и основават български училища в страните, в които са емигрирали – САЩ/Чикаго, Бостън, Вашингтон, Лос Анжелис, Илиньойс Виржиния, Берлин, Хамбург, Рим, Виена, Кипър, Берлин, Париж, Пекин, Лондон, Мадрид, Вашингтон, Токио, Москва, Украйна, Канада, Гърция, Дубай, Кувейт, Обединени арабски емирства. На по-късен етап училищата са подпомагани от президентство и правителство, посолствата, външно министерство.

Създава се предпоставка за създаване на една организация, която да обедини българските училища в чужбина и да отстоява основните им цели – усвояване на майчиния език и съхраняване на българската култура.

Началото е поставено през 2002 година, когато МОН се обявява за асоцирането на няколко български училища в САЩ – Чикаго, Вашингтон, Бостън, Мериленд. През 2006 година в Чикаго, където е най-голямата българска общност в САЩ, се обединяват няколко училища. Асоциацията е регистрирана първо в щата Мериленд, САЩ. Година по-късно в Пловдив е основана Асоциацията на българските училища в чужбина, където е подписан нотариалният протокол.

За огромното влияние на организацията говори фактът, че от тази есен в 33 държави по света ще се отворят нови 44 неделни училища, в които български език ще учат може би и деца с разградски корени.

След тържеството за отбелязване на юбилея на асоциацията 60-70 учители и директори на училищата зад граница участваха в семинар в Рилския манастир – духовното средище за съхраняване и разпространяване през вековете на българската духовност, език и култура. Представителите на разградската група обмениха опит, слушаха лекции по български език и методика на управление от доценти, главни асистенти и преподаватели в Пловдивския университет. Всички участници след представяне на определена разработка по поставена тема, ще получат диплом за клас квалификация по български език и литература.

Пред посетителите на манастира митрополит Антоний отслужи Божествена Света литургия и всички се поклониха пред мощите на „Свети Йоан Рилски“. А пожеланието и посланието на всички е децата на Другата България да изучат родния език и да се завърнат някой ден в Родината.


Здравко ДУШКОВ


На снимките: гостите на юбилея, представителите от сътрудничеството Вашингтон –Разград с двамата учредители д-р Кулов и д-р Владикова, в Рилския манастир с митрополит Антоний и членове на УС на АБУЧ, Моника Ауманова от Дубай, която трогна с песента си