shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Майки обсъдиха раждането, кърменето и грижите за новороденото
04 August 2017

Десетки майки участваха в отворената дискусия „Да поговорим за кърменето заедно“, която се проведе в градината на механа „Лятно кино“ в Градския парк в Разград.

Безплатната беседа беше организирана от Регионалната здравна инспекция в партньорство в партньорство с училище „Родители“ – Русе. Срещата беше посветена на Световната седмица на кърменето, която се отбелязва ежегодно от 1 до 7 август в над 170 страни в света.


04_08_2017_karmene-7.jpgЗа ползите от майчиното мляко за новороденото разказа неонатологичната сестра Димитрина Върбанова, която посочи, че то съдържа идеалния баланс от протеини, въглехидрати и мазнини, необходими на бебето. Кърмата има нужното количество антитела, растежни фактори и хормони, които подпомагат развитието на детето. Тя е лесна за усвояване от недоразвитата храносмилателна система на бебето и намалява вероятността от появата на стомашни разстройства и запек. Заместването на майчиното мляко с краве или друг вид животинско мляко до първата годинка на бебето често води до хранителни дефицити, желязодефицитна анемия, нарушения в растежа, алергии и риск от автоимунни заболявания.

Ползи има и за жените, защото кърменето им помага да се възстановят след раждане и намалява кървенето, което снижава риска от желязодефицитна анемия. В същото време забавя овулацията и намалява възможността за настъпване на ранна следваща бременност.

Според проучвания кърменето помага на жените да възвърнат предишното си тегло и намалява риска от поява на рак на гърдата и рак на яйчниците. Освен всичко спомага за изграждане на емоционална връзка между майката и бебето.

По време на срещата дамите се интересуваха от подходящи пози за кърмене, начини за изцеждане на млякото и неговото стерилизиране и съхранение. Майките споделиха своя опит в кърменето и поставиха въпроса кога е най-подходящо детето да бъде отбито и да започне да приема твърда храна. Сестра Върбанова препоръча на младите майки да кърмят децата си до навършване на година и три месеца, след което бавно да започнат да ги захранват със сокове и пюрета. Тя посъветва жените, които нямат кърма да ползват хипоалергенни млека, вместо кисели, защото имат по-нисък алергичен индекс.

На срещата имаше и бременни жени, които се интересуваха от възможностите за нормално и оперативно раждане, както и от периода на възстановяване след появата на бебето. Сестра Върбанова им препоръча да заложат на естественото раждане, защото секциото е животоспасяваща операция и трябва да се извършва само, когато са изчерпани всички останали варианти.

В края на дискусията родителите получиха по един екземпляр от книжката „Дневникът на мама“, която включва професионални съвети от специалисти за отглеждането на детето до 3-годишна възраст.

Антония КИРИЛОВА