shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 18.07.2018 г.
ekip7-small-2018-7-18.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
„Лудогорец“ - зарядното на изтощената батерия Разград
04 August 2017

И за най-големите скептици, и за най-неизкушените от футболната магия разградчани вече няма съмнение, че появата на феномена „Лудогорец“ действа като катализатор на града. Че мало и голямо вече става и си ляга с мисълта за отминалите и предстоящите мачове на любимия отбор и че това е постоянната градска тема, коментирана по улици и кафенета – почти всеки го вижда, пък и е и потенциален участник в това „пиянство на народа“. Както е казано – зрелищата са налице.


04_08_2017_hotel.jpgА хлябът? Под метафората „хляб“ имаме предвид бизнеса в Разград и как му се отразява фактът, че най-силният футболен клуб в България е с постоянен и настоящ адрес в столицата на Лудогорието.

В началото на 2014 година в интервю за „Екип 7“ тогавашният кмет Денчо Бояджиев заяви, че „освен слава, скоро футболът ще носи на Разград и реална полза“. Дали тази прогноза има шанс да се сбъдне?

Наше експресно проучване показва, че благоприятната тенденция вече я има.

На първите места са местният хотелиерски и ресторантьорски бизнес.

От най-луксозното място за настаняване в региона – четиризвездния хотел „Cartoon“, са най-доволни и има защо. Според договорка между ръководството на „Лудогорец“ и мениджмънта на хотела, преди всеки домакински мач всички футболисти на отбора спят и се хранят тук. Гостуващите чуждестранни тимове също отсядат в него. Последно за три денонощия бяха настанени играчите на „Апоел“ и цялата делегация от Израел. За целта бяха ползвани 26 стаи.

04_08_2017_ap1.jpgВ „Cartoon“ бяха и десетките представители на литовския „Жалгирис“, които също ползваха неколкодневен пакет. Интересното е, че туроператорската фирма от Литва, която е осигурила престоя на футболистите, е поела ангажимент да насочва туристи от балтийската страна именно към това място за настаняване, от което всички остават доволни.

Управителят на „Cartoon“ Недрет Дюкянджи уточни, че само за няколко месеца заради футбола хотелът бележи ръст от 10% на приходите от нощувки и съпътстващи услуги.

Макар и в по-малка степен, положителното влияние от ПФК „Лудогорец“ усещат и останалите разградски хотели. Вероятно заради местоположението и доброто си име, сред тях най-посещаван по футболна линия е „Централ“. Само че в него, както и в останалите места за настаняване, сегментът на гостите е публиката от близки и далечни градове, която посещава „Лудогорец арена“. Ние, например, в късния следобед в сряда лично упътихме возещите се в лек автомобил от Пазарджик къде се намира хотел „Централ“. А малко преди това на опашката на една от касите в магазин „Била“ се бяха наредили двама мъже, говорещи на английски, но по някои външни особености, много приличащи на граждани на Израел. Предната вечер пък две непознати високи и стройни момчета също пазаруваха от този търговски обект. В сряда вечерта ги видяхме на терена да се сражават с нашите.

Огромна сметка са направили и няколко израелски туристи в магазин „Терамаркет“.

Другите печеливши са заведенията, в които преди или след мачовете винаги сядат гости, дошли в Разград да подкрепят своя отбор или пък просто да гледат качествен футбол, който поне „Лудогорец“ винаги демонстрира.

Може да се тълкува и като шега, но е истина, че от футбола имат някаква полза даже и търговците на пазара и то най-вече от граждани, които предпочитат да гледат мачовете по телевизията. Тези почитатели на „кабинетната тишина и повторенията на ударите във вратата“, като правило са табиетлии и се подготвят подобаващо за шоуто– купуват от близките магазинчета повечко зарзават и други продукти за мезе към почти задължителната в такива случаи ракийка.

Както се вижда, краткият ни обзор показва ясни наченки на благотворното влияние на „Лудогорец“. Той вече започна реално да действа като зарядно устройство на изтощената батерия, наречена Разград. Сигурни ни сме, че най-доброто все още не е дошло. То предстои да се случи. Нека да повярваме в това!


Димитър КИРИЛОВ